СРАМ! Това ли е „европейското“ лице на България???

Топ Преса ви показва една потресаваща история. Историята за съдбата и живота на една саката жена с библейското име Мария. Мария Терзийска, която живее със сина си Антон в старото училище в село Полена. Син, който по рождение страда от Синдром на Патау – (тризомия 13) вместо 2 имат 3 хромозоми 13. За синдрома на Патау е характерно наличието на заешка уста и вълча паст, сплескан нос, лошо моделирани и ниско разположени уши, язви и некроза по кожата на главата, полидактилия (повече от 5 пръста), крипторхизъм – липса на тестиси в тестикуларната торбичка…
Мария има пет деца, от различни мъже. Погребва най-малката си дъщеря, още като била на 2 години. Тогава Мария живяла с Милан Димов в някогашният миньорски квартал Орловец. Малкото момиченце изпълзяло на релсите и влакът я премазава. Бащата се обесва… Сестрата на Мария – Василка, също умира трагично в Орловец. Буферите на вагоните сплескват главата й, докато правят маневри, пред очите на десетки очевидци. Станислава, една от другите дъщери на Мария, е отвлечена… Имало слухове, че е продадена за органи в Гърция. Факт е, че повече от 20 години от момичето ни вест ни кост. Стефка, най-малката жива дъщеря е проститутка в Италия. Има още една дъщеря,която живее в Полена, и се грижи за тях, до колкото може.

Maria_Terziiska

Ilian-2

Звучи, като сценарии за драматичен филм с хорър елементи…

Но това е действителността.

Екип на Топ Преса се отправи към село Полена. Стигнахме селото и попитахме възрастна жена,познава ли Мария. Ние знаехме за нея единствено това, че са отрязали крака й.
“Мара Арсова ли бе деца”? ни пита жената: “Она са живее у училището, одете направо нагоре” .Продължихме още километър и стигнахме до старото основно училище “Пейо Яворов”. В двора видяхме Мария седнала в инвалидната си количка, а синът и до нея прави компот от сливи. Приближихме се бавно, без да разтоварваме техниката от багажника. Представихме се и я попитахме дали иска да сподели с нашите читатели за трудностите си в живота. След, като получаваме нейното съгласие, слагаме камерата и започваме да снимаме…

Мария, представи се на нашите читатели.
– Името ми е Мария Асенова Терзийска от село Тросково. Сега живея тека де в Полена улица “Георги Димитров” ,ама незнам кой номер е де… Родена съм на първи май 1953 год.

Какво си работила?
– Работила съм в сепарация „Орловец“, като платнарка. Чистехме въглищата от камани, железа, дървета, боклуци… Укачествител.

Колко деца имаш?
– Пет, пет родени… Едно почина, едно изчезна… Най- малката а сгази влака. А тая по- големата изчезна и никои не я знае ни жива ни умрела. Развеяха ни четири снимки и не са я още открили, макар че минаа вече 20 години. Ни жива ни умрела. Колко пъти идваха при мене, некакво иследване, ДНК. Не знам къде, не знам какво. Кога идваа за ДНК, викам, тя никого не е носила боксерки. Така я намерил уж некакъв рибар мъртва. Па после не казаха тя ли е, не е ли. И така до днеска немаме абер от нея. Ни жива ни умрела. Тя е голема, та е ’82 набор.
Едната е па по Италия проститутка. Стефка се казва, тя е най-малката.

Staiata v koiato jiveiat

Стаята, в която живеят…

Staiata v koiato jiveiat-2

Ilian gotvi injekciata

Sprianata cheshma

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса / стр. 17, 20, 29 /

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене