Служебното правителство ще има двама вицепремиери

плевнелиев

Двама вицепремиери ще има в служебния кабинет, единият ще отговаря за социалните въпроси, а другият за икономическите. Това стана ясно след срещата на 4-те национално представителни работодателски организации и двата синдиката с президентът на РБ Росен Плевенелиев.

След срещата работодателите и синдикатите заявиха, че не са обсъждали конкретни имена на членове на служебния кабинет. „Получихме уверение обаче, че те ще бъдат равно отдалечени от партиите без зависимости“, посочи президентът на КНСБ Пламен Димитров.

„В служебния кабинет „на най-високо място“ ще има представител и на гражданското общество“, посочи Димитров. Вероятно става въпрос за специален министър, който да отговаря за изборите, предаде Стандарт нюз.

„Поискахме президентът на консултациите с партиите от 13 часа да убеди политиците да слязат в парламента и да провеждат редовни заседания, защото има важни решения, които трябва да се вземат“, заявиха представителите на работодателските организации. Те са получили подкрепа от президента за съставяне на експертен комитет по повод казуса КТБ. Плевнелиев обаче е обяснил, че подобна структура не може да бъде излъчена от държавния глава и по всяка вероятност този комитет от експерти, който да получи повече информация за случващото се в КТБ, ще се формира от работодателските и синдикалните организации.

„Има решение на касуза КТБ да отвори по-рано“, смятат социалните партньори. Един от вариантите е акционерите да участват в повишаването на капитала на банката, а ако той не може да се запълни с участието на акционерите, то да се включат и вложители с над 100 хиляди евро сметки в банката.

Синдикатите призоваха да се намери решение за КТБ по-рано, защото над 100 хиляди работници от фирми, които имат блокирани средства в банката, няма да могат да получат заплатите си през август.

 actualno.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене