Богата се очаква да е реколтата от горски ягоди

Богата се очаква да е реколтата от горски ягоди, там където не са унищожени корените на уникалният плод от недобросъвестни берачи

Богата реколта от горски ягоди очакват тази година жителите на балканските села в района на общините Гоце Делчев, Гърмен и Сатовча.

Уникалният плод вече започва да зрее, а берачите да щурмуват горските площи, за да берат горски ягоди за дъхави сладка и за продажба в пунктовете където и тази година ще се изкупуват освен горски ягоди и различни сортове гъби, които отново са дар от природата.

Сезонът на работа, за хора събиращи горски плодове и гъби, започва от месец май, но тази година се забави с почти месец и продължава до октомври. Местните започват с прибиране на гъбите и завършват сезона с обирането на последните горски плодове. Рекордьори по бране на горски ягоди, боровинки и гъби в гоцеделчевско са жителите на гърменските села Рибново, Осиково, Горно Дряново и други, гоцеделчевските села Брезница, Корница, Лъжница и др. и селата Сатовча, Крибул, Осина, Жижево и др. от община Сатовча. Много семейства си докарват отлични допълнителни доходи, а има и такива които специално си вземат отпуски, за да използват сезона, за да си осигурят както казват те доходи все едно са работили в чужбина, стига реколтата да е изобилна и  изкупвачите да дават добри цени.

В повечето от горните села има обособени по няколко пункта за изкупуване на събраната продукция, а жителите споделят, че търговци от различни краища на страната отиват на място, за да изкупят всичко. Така всяка следващата година хората продължават работата си далеч от стрес и напрежение, в спокойствието и тишината на горите и разбира се радват и на добри доходи.

Постоянни от години берачи споделят, че както горските ягоди, така и боровинките и гъбите ако се берат предната година добросъвестно и се запазват корените, на следващата година при благоприятно време реколтата е богата. За жалост обаче с всяка изминала година се наблюдава безразборно унищожаване на даровете на природата, варварско опустошаване на големи площи, през които са минали недобросъвестни берачи и са изкоренили и ягоди и боровинки с цел бързо набиране на повече килограми и съответно реализиране и на по-големи печалби.

Миналата година цената на горските ягоди в изкупвателните пунктове в гоцеделчевско стигна до 12 лева за килограм. Тази година берачите очакват също добри изкупни цени и добра реколта от всичко.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене