2 контролно пропускателни пункта са изградени на територията на община Кюстендил за спокойна черешова кампания

2 контролно пропускателни пункта са изградени  на територията на община Кюстендил от полицейски служители във връзка с черешовата кампания. Автопатрулните екипи са съставени от служители на ОДМВР – Кюстендил, РДГП – Кюстендил и дирекция „Жандармерия“. Те упражняват контрол в района на черешовите масиви за спазването на работното време на берачите, което е от 7.00 до 20.00 ч, а за изкупвателните пунктове  от 9.00 до 22.00 ч. Екипите ще следят и за непрекъснатото осигуряването на представител на собствениците на масиви с берачите. Контролът е съгласуван с представителите на местната власт и изискуемите документи за превоз, изкупуване и продажба на черешовия  плод, съобщават от ОДМВР – Кюстендил. По-рано беше обявено, че в охраната ще бъдат ангажирани 100 служители.

Охранителната операция се осъществи на територията на 4 общини, обслужвани от РУ – Кюстендил и РУ – Бобов дол и ще продължи до приключването на прибирането на селскостопанската продукция в областта.

Иначе нагласите в Кюстендил са кампанията по изкупуване на череши  да започне в сряда. Прогнозната цена за килограм череши е 0.90 лв. Предвижда се първоначално да  бъдат изкупувани само дребни сортове череши за индустрията.

Още миналата седмица със заповед на кмета Петър Паунов е регламентирано отварянето на пунктове на 59 места – предимно на площади и училищни дворове. 9 са в град Кюстендил, 9 в с. Соволяно, 5 в с. Драговищица, по три пункта в селата Таваличево, Дворище и Стенско.

Пунктовете в Таваличево обаче по всяка вероятност ще заработят в края на седмицата. Забавянето ще е заради това, че късната череша още е зелена, а ранните не се търсят, коментира кметът на селото Даниела Точева.
Селото е голям производител на череши и разполага с 4000 декара общо черешови насаждения, в т. ч. стари и нови. „И тази година на берачите ще се плаща по 0,50 ст. за килограм набрани череши, никой не желае да бере за по-малко“, отбеляза  Точева.
Тази година в Таваличево берачи се чакат от Вършец и Монтана.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене