НОВА МЕСТА: Стопански скандал в Долно Борово, хора се обиждат на „Мангали“ заради това, че си искат правата! Срам!

долно борово

Жителите на Долно Борово се чувстват хора втора категория, те не са богати, ала бедните им малки къщи са спретнати и чисти. Защо обаче не могат да ги проветряват? Няколко частни стопански сгради с прасета и крави тровят въздуха на хората.

– Много мирише особено вечер, това са крави, това са свинета. Дрехите ги простирам и събирам умирисани в миризми. Това отпред е свинарника, отзад е краварника. Аз тук съм най-потърпевшата – то е срещу мен. Бях при Кмета, бях много ядосана.

– Освен миризмата шумно ли Ви е?

– Ами да, свинетата грухтят.

Населението на Долно Борово е предимно ромско и схващането на съседите животновъди е, че тяхната участ е да търпят.

 – Не може тук да има свинарник. Все пак ние сме хора, макар че сме роми, няма нужда да дишаме тези…..просто е непоносимо. Преди когато бях много малка тук имаше една жена, която искаше да ги прогоним, но хората явно се страхуваха или не смееха, защото са българи.

долно борово 1

Непоносим за дишане става въздуха около 20 часа когато мият на животните. Мръсната вода, тъй като няма канализация се излива в реката, която тече покрай оградите. Дори единия свинарник е застроен в дерето.

– Те са точно тук на синдиката на улука. Точно оттук минават изпражненията. Аз съм далеко и нямам проблеми.

– Тези крави преди бяха в Горно Борово там всички хора реагираха и ги вдигнаха от там. Сега ги докараха тук – не сега де, преди 5-6 години. Преди бяха 10 крави, сега са над 100.

– Предишния кмет позволи, аз сега бях при сегашния кмет и той ме посъветва да събера подписка от пет къщи и да могат да пратят писмо да г-н Москов, кмет на Гоце Делчев, но след като не мога да свърша тази работа, много съм разочарована от това, че са позволили да направят свинарник. Ние не сме животни – тук живеят хора, има деца – не може да има такива миризми тук. Те това не го ли разбират тези хора. Колко пъти и подписки дадохме и пак внимание не се обръща.

В този дом живеят няколко деца. Опазването на тяхното здраве е дълг на всички нас. Техния дядо е тежко болен, обаче да се проветрява е немислимо, мухите влизат на рояци в стаята, а след тях и аромата на говеждо. Децата, родителите им и хората с бели коси търпят нещо още по-тежко и унизително – негативно отношение. С гнева на краварката Елза Караилиева се сблъска и екипа ни.

елза караилиева

 – Домовете са доста чисти, дворовете са пометени.

– Какво им е чисто?

Казват, че сте били в Горно Борово и от там са Ви пропъдили и сте дошли тук?

– Кой ни е пропъдил? Аз лично съм се изместила. Да не ми го са купили те?

Характера на жената е до болка познат тук. Уви ние също не успяхме да я трогнем.

Не смятате ли, че трябва да сте някъде, където са и другите стопанства?

– Къде на друго място?

Надолу са били ранчата на другите хора.

– Нека да идат те там, защо аз да ида, това аз съм си го купила с лични пари. Сега стоят там, но като станат пипера и доматите отиват да берат.

Вие колко крави имате?

– Колко имам теб това не те интересува, аз си ги гледам.

Цялото село се жалват?

– Кое цяло село – пет мангуря.

Защо ги наричате постоянно по този начин?

– Защото са мръсници.

– Това е обидно.

– Иди виж на социалните какво правят – чакат да им дадат помощи. Всеки един взима помощи. Каква е тази държава.

Хората, с които се срещнахме са доста културни. Но и те отглеждат деца, притесняват се.

– И аз съм отглеждала деца. Никога така не съм постъпвала с хората.

Хората опитали да търсят изход започват да се отказват. Бог високо, Цар далеко. Потърсихме мнението и на кмета на село Борово – Георги Найденов.

георги найденов

– Естествено ние направихме веднага проверка. Поканих хора от отдел Екология и от Незаконно строителство в общината. Заедно с мен и екополицая отидохме долу на място да проверим случая. По принцип предписанията ги дават тези отдели, не конкретно кмета на населеното място. Според тях сградите са построени нормално. Чисто човешки аз мисля, че са си в правото хората да недоволствата по този казус, естествено че и ако аз живеех там щеше да съм на същото мнение.

В заключение той добави, че жителите на Долно Борово не са крадци както ги напада собственичката на краварника, „честни са, работят“ каза още той.

Темата завършва с отворен край, но се надяваме отговорните институции да се самосезират.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене