МУСАКА С ПАТЛАДЖАНИ, ТЕЛЕШКА КАЙМА И ЗАЛИВКА

ПРОДУКТИ:

600 г телешка кайма

3 патладжана

3 глава лук

1 глава чесън

2 домата

80 г доматено пюре

200 г моцарела

200 г кисело мляко

3 яйца

черен пипер

сол

РЕЦЕПТА:

Патладжаните (3 бр) се измиват, нарязват се на филийки с дебелина и се посоляват. Оставят се за половин час да пуснат горчивия си сок, след което се изплакват и отцеждат старателно. Подсушават се с кухненска хартия. Намазват се с олио и се поставят в тавичка. Покриват се с фолио и се пекат, докато омекнат, за около 20 минути.

През това време лукът (3 глави) и чесънът (1 глава) се нарязват на ситно и се запържват в сгорещено олио.

Щом омекнат, се добавя телешката кайма (600 г) и се разбърква, докато и тя се позлати и стане на трохи.

След това се добавят белените и накълцани домати (2 бр), заедно със сока им, а също и доматеното пюре (80 г). Сосът се подправя със сол и черен пипер и се оставя да къкри на тих огън около 5 минути.

Щом сместа с кайма е готова, изпечените патладжани започват да се подреждат на дъното на правоъгълна тава и щом покрият дъното, се заливат с каймата и доматите. Следва ред моцарела и още един ред патладжани и отново кайма и моцарела. Това се повтаря до изчерпване на количествата, като е важно да се завърши с ред патладжани.

Накрая мусаката се поставя във фурна с температура 180 градуса. Пече се около 30 минути.

Мусаката се изважда от фурната, залива се с разбитите кисело мляко (200 г) и яйца (3 бр) и се връща за още 15 минути в горещата фурна на горен реотан, за да хване заливката апетитна коричка.

Мусаката с патладжани, кайма и заливка се сервира гореща.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене