Земеделец от Санданско след 20 дни в Испания: Удивен съм! В хипермаркетите промоциите са 2+1, минималната надница е 40 евро, безработните 8 г. преди пенсиониране получават по 420 евро месечно…

698418766

35 – годишният Емил Лиманов от с. Катунци, община Сандански, който е земеделец и от 6 години отглежда 30 дка лозя в с. Пиперица, е удивен от жи­вота в Испания, където бе на гости при брат си. Иван Лима- нов живее и работи от 10 го­дини в Испания, той е там с же­на си и детето им. Ето какво разказа Емил за 20-дневния си престой в Испания:

„Заминах на 17.06. и оста­нах в Испания до 05.07., бях при брат ми на море в Аликанте. Останах удивен от начина на живот там. Говори се при нас, че там е криза, но като видях как живеят хората в Ис­пания, какви промоции се предлагат в хранителните ма­газини и заведенията, не съм сигурен, че те усещат някаква криза.

Докато бях в Аликанте, има­ше фиеста, като малките мага­зини не работеха, а единстве­но хипермаркетите. Големите булеварди се затварят заради фиестата, където се редят дъл­ги маси и столове и хората се събират да празнуват след по­лунощ на отрупани трапези. Отстрани има направени лет­ни кухни, които всеки местен или гост ползва и там си пъл­ни чинията. Масите са 8-местни, повечето хора ги запазват предварително, като за 5 дни плащат 300 евро. Вечер след полунощ започва 20-минутна заря на плажа, която струва 15 000 евро.

Силно ме впечатлиха цени­те в нощните клубове, където бирата е 3 евро, едно уиски заедно с редбула – 3,5 евро. В дискотеките в Испания е заб­ранено също както при нас да се пуши. Всички, които пушат цигари, както и различни ви­дове треви, защото там масо­во се пуши трева, излизат от­вън пред дискотеката с уиски в ръка и се забавляват много шумно и танцуват. Чашите за питиетата са от дебелостенна пластмаса, високи. Бутилка уиски с 6 редбула в дискотека на брега на морето струва между 15 и 35 евро.

През вечер на плажа се палят огньове, които хората прескачат за здраве, като на един лист си записват всички лоши неща, които не искат да им се случат, и го хвърлят в жеравата.

В магазините кашкавалът е 6 евро/килограм, като на про­моция купуваш 2, а получаваш 3, ако купиш два стека бира, получаваш и един стек бонус.

Модата при момичетата е зашеметяваща, ходят с много къси и изрязани дънкови пан- талонки, задните им части са на показ. Също така носят мно­го къси панталони, целите на дупки и се вижда дори с какво бельо са. Проституцията там е легализирана. В хотелските ба­рове има по над 50 проститут­ки. Цените са между 20 и 60 евро на час. Имаше и доста българки, които са предпоче­ли да си изкарват така хляба.

Барманките носят на ръце­те си гривни, на които висят отварачки, тъй като клубовете са пълни и нямат време да ги търсят по бара. Пие се много и червено вино, но тяхното е много по-леко от българското.

Минималното заплащане за 8-часов работен ден е 40 евро надница.

За целия ми престой от 20 дни видях само един ден поли­цай. Там органите на реда не те спират по никакъв начин, ако не извършиш нарушение. На самите полицейски коли имат камери, които снимат преминаващите коли, и ако има някакво нарушение – като превишена скорост или друго, всичко се разбира по електро­нен път. Всичко е въведено в електронна система. Също та­ка е позволено да си носиш в колата устройства, които да те уведомяват за полиция, каме­ри, ограничения и т.н., защото по някакъв начин тези устрой­ства те предупреждават и те предпазват от ПТП.

Един ден трябваше да оти­дем до една институция с брат ми. Спряхме колата на свето­фар, а до нас в другата пътна лента имаше патрулка. Брат ми ги попита как да стигнем до мястото, те веднага ни дадоха знак да караме след тях. Заве­доха ни точно пред сградата.

Там ако ти остават 8 годи­ни до пенсия, а не можеш да си намериш работа заради напредналата възраст, държа­вата ти подсигурява социална помощ от 420 евро.

Не може да става и дума за сравнение между нашата прос­ловута държава и Европа…

Вестник „Струма“

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене