Парк „Македония“ е незаконен установи РДНСК – Благоевград, година след подадените сигнали

Един от парковете в Благоевград, който беше изграден и открит преди 3 години и е с капацитет над 100 000 души, се оказва незаконен. Това е установила проверка на РДНСК.

Сградите  се ползват безвъзмездно от няколко спортни клуба, в които тренират стотици деца. Инвестирани са средства за ремонт и подобрения. Клубовете са готови за протести. Причината е, че залите, в които досега са тренирали, се оказва, че не отговарят на изискванията и ще бъдат затворени.

Преди 2 две години, когато новият парк в Благоевград отваря врати, един от таекуондо клубовете получава право за безвъзмездно ползване. 

„Предишното ръководство на общината ни предостави залата в парк „Македония“, която беше леко пипната за други цели, направена“, каза председателят на Федерацията по таекуондо „ITF“ Марио Богданов.

Спортният клуб прави голям ремонт на залата за собствена сметка. 

Строителните инспектори обаче,  са изпратили предписание до общината, че терените не могат да се ползват като място за отдих. Предстои сградите, които се помещават в парка да бъдат запечатани, а спортните клубове, които тренират в тях ще трябва да ги напуснат.

Откакто е изграден паркът в него вече няколко пъти са провеждани концерти, фестивали и други спортни събития.

В парка са изградени многофункционални зали, пешеходни алеи и зелени площи. Проверката обаче е установила, че сградите не са преотредени, а самият парк няма издаден АКТ 16.

Любен Милев, зам.-кмет по сигурността и спорта в община Благоевград заяви, че в парк „Македония“ има сгради с неясен статут. „Отговорността ще я носим ние. А ние ще носим отговорност и санкции от РДНСК, че сградите се ползват не по предназначение.“, каза още той на пресконференция преди няколко дни.

От Общината казаха, че вече са предприели мерки за узаконяване на терена.

Припомняме, че още през юли 2019 година Андон Тодоров от ПП  „Партия на Зелените“ , който тогава бе общинският съветник в ОбС – Благоевград, а днес негов председател излезе с официално изявление  за това, че парк „Македония“ е незаконен.

Според твърденията на Тодоров, паркът е бил изграден без одобрен проект. Оказало  се, че имотът не е урегулиран и в Общия устройствен план на Благоевград фигурира с последното си преотреждане „обекти на МНО“, тъй като ОбС-Благоевград не е гласувал Подробен устройствен план.

„За парка и сградите в него преди 2 години се хвърлиха милиони, без да са извършени задължителните по закон инженерно-геоложки и хидрогеоложки проучвания. Въпреки липсата на одобрени проекти и градоустройствена основа, без които всяко строителство и реконструкции се считат за незаконни, откъм казармата е вдигната висока масивна ограда и само за нея са похарчени около 1,5 млн. лв. Това е абсолютно недопустимо за неурегулиран имот и за подобни самоуправни действия, кметът глобява всеки обикновен гражданин на Благоевград като освен финансовата санкция, се събаря и незаконния градеж. В парка е направена асфалтова алея, която не води до никъде и спира в средата, по-важното обаче е, че тя не отговаря на изискванията, определени в Наредба 2 за планиране и проектиране на комуникационно- транспортната система в урегулираните територии, а и тази територия не е урегулирана“, заяви тогава Андон Тодоров.

Според проверка, направена от него, за изграждането на зелени площи също не е имало никакъв проект. Двете зали – „Орфей“, в която се провеждат концерти, банкети и сватби, и втората, използвана най-често за спортни събития към днешна дата се водят ремонтни работилници и за тях няма доказателства, че са „заварени“ по смисъла на §21 от заключителните разпоредби на Закона за устройство на територията. Ако все пак се докаже, че са законно изградени, по същия закон те не могат да се преустройват, ремонтират или да им се променя предназначението, както и да се укрепва конструкцията им, защото за имота няма Подробен устройствен план. Всички строителни действия по тези сгради са направени без строителни книжа и без разрешение за строеж. Нещо повече, двете сгради се ползват за хранене и масови събития, в тях стотици деца тренират таекуон-до, а нямат съгласувани проекти от противопожарната служба, Регионалната здравна инспекция и Областната дирекция за безопасност на храните. Любопитно е как нито един от контролните органи до сега не е проверил как се сервира храна и как се провеждат тренировки в тези две ремонтни работилници.

„Нито за сградите, нито за целия парк има издавани разрешения за строеж, да не говорим за удостоверение за въвеждане в експлоатация. Цяло чудо е, че за тези две години, откакто площта се ползва за масови мероприятия не се е наложила масова евакуация , а рискът от инциденти и нещастни случаи е огромен, тъй като парк „Македония“ не е пригоден за провеждане на масови мероприятия като концерти и тържества“, твърдеше още миналата година Тодоров.

Той бе категоричен, че целият имот, наречен парк „Македония“ със сградите в него е абсолютно незаконен. Поради тази причина сезира РДНСК и прокуратурата за опасното и неправомерно ползване на парка.

Защо никой до сега не е предприел действия по узаконяване? Защо РДНСК се забави толкова с проверката (10 месеца)? Имало ли е бездействие от страна на местната администрация тогава? Как се провеждаха събития, при липса на АКТ 16? Въпросите са доста, отговори липсват.

Източник: Blagoevgrad-news.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене