НОВА МЕСТА: Хижа „Попови ливади” стана на 50 години

хижа

Хижа „Попови ливади” е построена със средства на държавата и Българското туристическо дружество и с помощта на доброволния труд на организираните туристи. През тези 50-години туристическо дружество „Момини двори” съумява да я запази и тя все още е функционираща.

Атанас Панчелиев: „Инициативата за построяване на хижата е на тогавашния председател на туристическо дружество „Момини двори” – Владимир Пенков, а също и на инж. Борис Попдимитров, който е един от най-запалените туристи. Предизвикват една комисия, която да дойде да огледа мястото. Оглеждат, оглеждат и се спират на това място, на тихо място, безветрево място, на тази поляна с южно изложение в нейния северен край, а освен това, това място е отлично като изходен пункт към вътрешността на Пирин. Направи ми впечатление едно интересно писмо – когато хижата е вдигната и трябва да се обзавежда вътре, ръководството пише писмо до Благоевград, до Окръжния съвет на БТС, и изброява какво е необходимо за обзавеждането – легла, пружини, чаршафи и възглавници, като най-отдолу с едри букви е написано: „И един радио-апарат и телефон”.

Най-трудните години са след 1990 г. по време на кризата. През последните години интересът от страна на туристите към местната хижа отново се увеличава, тъй като тя е реновирана, обновени са стаите, кухнята и столовата.

Ангел Башов: „Тази хижа през тези 50 години, ако може да разказва, може да каже много неща. Предполагам предимно хубави, вълнуващи. Хижа, която е била място, където туристите от Гоце Делчев са намирали подслон. През тези 50 години през нея са преминали стотици туристи, както местни, така и от други краища на страната. В отбелязването на празника се включиха най-активните Неврокопски туристи –ръководството на туристическо дружество „Момини двори”, както и хорът към дружеството.”/Тв Запад/

ангел башов

атанас панчелиев

момини двори

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене