2 млн. лв. повече ще трябва да плати община Петрич по мегапроекта за античното селище Хераклея Синтика

2 млн. лв. повече ще трябва да плати община Петрич по мегапроекта за античното селище Хераклея Синтика заради отказите на жители на Рупите да си продадат терените на общината и непрекъснати обжалвания на границите на обекта – последното обжалване е от бизнесмен от с. Скрът, който според кмета на общината Димитър Бръчков купил имот тук, без да знае за какво ще го ползва, само за да може да спъва проекта.

Огромната сума е разликата в съфинансирането от 15%, с което общината трябваше да участва в мегапроекта, ако подаде навреме документите, и настоящите 38% съфинансиране, с което бе одобрена за финансиране от „Региони в растеж”. Припомняме, че общата цена на проекта е 8 млн. лв.

Загубата на 2-та млн. лв. стана ясна на последната сесия на ОбС – Петрич, в която Бръчков предложи да се приеме дългосрочен общински дълг по проекта за реализацията на Хераклея Синтика. Кметът набързо успя да убеди съветниците, че при липсата на общински терени в района общината не е имала друг полезен ход, освен да се съгласи на високия процент съфинансиране, и тегленето на заем бе одобрено. Става въпрос за дълг от 3 245 919, който общината ще връща в продължение на 20 г., с 3 г. гратисен период, а залог са настоящите и бъдещи приходи на общината.

Според Бръчков главницата ще се плаща от приходите от такси, услуги и собствени бюджетни средства, и няма да тежи на бюджета на общината – разчетите към момента са за приходи от 5 888 000 лв. от продажба на билети, даване под наем на помещения и терени, продажби, фестивали и др. за периода на изплащането на дълга.

На сесията в пандемична обстановка, в която бяха разгледани рекордните 70 точки, във вкарана извънредна точка съветниците освободиха управителя на ОФК „Беласица“ Венко Папалюгов. Оказа се, че няколко дни по-рано той подал молба за напускане по лични причини. Бизнесменът пое управлението на отбора през септември 2018 г. и до момента възнаграждението му бе в размер на 2 минимални за страната заплати. Наследникът на поста му – Иван Златински, изпълняващ длъжността до провеждане на конкурс, ще се разписва срещу 610 лв.

Пак в условията на извънредно внесено предложение съветниците одобриха и поетапното възстановяване на „синята зона” в града, чиято дейност беше спряна в началото на извънредното положение.

В продължилата безпрецедентно дълго 7-ма сесия от началото на мандата им съветниците продадоха 2 общински апартамента, детската градина в с. Марино поле, чиито 810 кв.м разгъната застроена площ са оценени на 27 070 лв., няколко търговски помещения и общински имоти. С техните гласове общината се сдоби с двуетажната сграда на Потребителната кооперация в с. Вишлене, но отказа да купи подобни сгради в с. Чуричене и Първомай. Един от най-големите общински терени, обявени за продан – 10 дка в с. Рибник, заради липса на купувачи поевтиня с 50% и сега ще търсят купувач за 6000 лв.

Заседанието на ОбС – Петрич постави няколко рекорда – при 31 присъствали на сесията съветници и 70 точки, по които всеки от тях гласува, общо гласовете „против” и „въздържал се” бяха не повече от 10, и имаше само 2 уточняващи изказвания. Протоколът от заседанието пък е дълъг 143 страници и всяка от тях е потвърждение на прогнозата на „Струма”, че този мандат ще е най-безпроблемният за кмета Д. Бръчков и екипа му поради липса на всякаква опозиция в ОбС.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене