ДОБРИ НОВИНИ ЗА ФУТБОЛЕН ПЕТРИЧ! „Беласица“ назначи за треньор С. Симонович, върнаха Г. Петров в ръководството на комитите

В застиналото футболно безвремие, наложено заради Covid-19, новините около “Беласица” валят една след друга. Вестта за назначаването на Саша Симонович и завръщането на Георги Петров в ръководството на комитите буквално бомбардира спортната общественост в Петрич вчера следобед. Пресконференцията, инициирана от клуба, ръководеше вр.и.д. управител на футболното ЕООД Иван Златински, пред местните медии застанаха още Г. Петров и С. Симонович.

“Срещата е провокирана от два основни момента, свързани с клубните дела, които са съгласувани с общинското ръководство в лицето на кмета Димитър Бръчков и председателя на местния парламент Георги Тренчев. Взети са две важни решения в момент, оказал се труден за футбола в света като цяло и в частност за нашата община. Първото е, че в клуба като консултант се завръща Георги Петров, който преди време бе управител на дружеството, а другата новина е, че начело на мъжкия отбор на “Беласица” застава Саша Симонович, надявам се добре познат на преобладаващата част от присъстващите тук. Специалист със солидна визиткка като футболист, отлични успехи начело на детските школи, в които е работил, последва добър старт при мъжете в „Ботев“ /Гълъбово/. Нека да му пожелаем успех начело на любимия ни отбор”, приключи експозето на Ив. Златински.

“Знаете, че от 2002 г. съм в България и съм запознат от историята на „Беласица“. Изиграл съм доста мачове срещу отбора, докато се подвизаваше в елита. Решението да дойда в Петрич го взех бързо, не съм се замислял много. След втория телефонен разговор вече бях наясно какво да предприема за бъдещето си. Надявам се да помогна за развитието на младите петрички футболисти. Това е основната ми цел, паралелно с това и аз да се развивам като треньор”, бяха увертюрните думи на С. Симонович. Той допълни, че все още не са коментирани варианти за това как ще изглежда щабът му, тепърва предстои изграждането на визия в тази посока.

“В разговорите с кмета Д. Бръчков, които бяха доста интензивни в последните дни, уверявам ви, уточнихме, че моите ангажименти ще са насочени към спортно-техническата част и селекцията, касаещи както мъжкия отбор, така и формациите в школата. Обединихме се около идеята, че трябва да се развиват местните футболисти, впоследствие ще коментираме конкретни цели. Трябва да изградим здрав отбор, който да всява респект у противниците, благодарение на което да се активира и местната спортна общественост. Първо ще видим в какво състояние са нашите футболисти и тогава ще мислим да селекция. Сигурно е, че ще продължаваме да разчитаме на местни футболисти и тези от региона, разбирайте от Кресна на юг. Така че няма да отстъпим кой знае колко от модела “Атлетик” /Билбао/, който наложихме преди години, когато бях управител на ЕООД-то. С очакваната редукция на бюджета, най-вероятно няма да използваме футболисти от чужбина, забравяме за тях, поне такава е моята настройка. Акцентът е върху местните таланти, все пак сме общински футболен клуб”, коментира Г. Петров, който официализира завръщането си в управленската структура на ОФК “Беласица” ЕООД.

“За да не вменяваме вина на г-н Петров по този щекотлив казус, припомням, че още при предишния управител Венко Папалюгов в разговори с кмета се стигна до решението да се откажем от услугите на чужденците. Така че това не е новина, инспирирана от завръщането на Георги Петров”, уточни Ив.Златински.

След края на пресконференцията С. Симонович облече бяло-червената фланелка и бе закичен с клубния шал на бъдещия си отбор, след което бе затрупан с пожелания за успешен престой начело на предизвикателството “Беласица”.

44-годишният специалист е роден в Прокупле /Сърбия/. Играе за “Раднички” /Ниш/, “Железник” /Белград/, “Арис” /Солун/ и “Обилич” /Белград/, преди да премине в „Левски“. През сезон 2002/03 е определен за най-добрия чужденец в родния елит, по същото време получава и българско гражданство. Шампион /2002 г./, трикратен носител на купата на България /2002, 2003 и 2005 г./ и веднъж на Суперкупата на България /2005 г./ със сините, след което играе последователно за “Славия”, “Вихрен”, “Локомотив” /Мз/, отново в “Левски” и “Бдин”. Треньорската му кариера преминава през школите на ДИТ и “Витоша 13”, през март 2019 г. пое втородивизионния “Ботев” /Гълъбово/, с който се раздели 4 месеца по-късно, макар че го спаси от изпадане.

Церемониалното връчване на клубните атрибути

По-малко от 2 г. издържа Г. Петров далеч от делата на “Беласица”.

СТАНЧО СТАНЧЕВ

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене