ЦВЕТЕЛИНА УЗУНОВА: НЕ ИЗКЛЮЧВАМ ШИРОК АНТИ-КРИЗИСЕН КАБИНЕТ В РАМКИТЕ НА ТОЗИ ПАРЛАМЕНТ

Госпожо Узунова, как изглежда публичният образ на партиите в момент на такава здравна и икономическа криза?

Една такава криза е в състояние да даде много на някого и съответно да отнеме много. Имам предвид обществено доверие. Смятам, че всичко от тези месеци ще се помни дълго- кой какво е говорил, кой какво е правил, кой как се е държал. Подобни периоди оставят траен отпечатък върху отношението на избирателите към партиите и техните лица. Вероятно големите анализи предстоят  след кризата, защото сега все още няма сигурни социологически данни, предвид изолацията. Проучванията се правят само по телефона. Но така или иначе, някои неща са видни.

Кои например?

Например високото доверие към действията на Националния оперативен щаб, високият процент одобрение за ген. Мутафчийски, повишен рейтинг на премиера Борисов.

А как стоят другите- опозиция, управленски партньори?

За съжаление, в тази сложна ситуация, БСП не успя да уцели правилното си място. В началото на кризата хората бяха силно притеснени, в цял свят нямаше яснота какво е това заболяване, как се лекува, какво ще се случва, в какви мащаби… Такива ситуации изискват обединение, сплотеност срещу общия проблем, а не опозиционност на всяка цена. Тук някъде левите се изгубиха, следвайки принципа да са против всичко, да се карат с всички. В една стандартна политическа обстановка това би донесло някакви позитиви и стягане на електората им, но при екстремни условия негативизмът не е печеливш ход. За съжаление, не виждам да са си извлекли поука. Което говори, че  може би са позагубили връзка с  настроенията на хората или се водят от други подбуди.

Социолозите отчетоха спад в доверието към ВМРО, НФСБ, Атака и техните лидери. Вероятно причините не са от вчера. Митът за „патриотичното обединение” рухва, раздорите между основните фигури са публични – те така и не можаха да изградят образа на сплотен и силен коалиционен партньор.

Но пък в същото време социолозите написаха, че Марешки качва двойно рейтинг. Това на какво се дължи?

Хората знаят отговора добре. Едни от малкото бизнеси, които не спряха да работят  в кризата и държавата разчита да получи приходи от тях, са и неговите- аптеки и бензиностанции. Нещо повече – той свали цената на горивата до рекордно ниски нива, заради световния срив. Това няма как да не получи одобрението на хората. Но пък всички виждат как въпреки този срив, цените на бензиностанциите на останалите фирми на пазара почти не падат или падат символично. От друга страна, ВОЛЯ не отстъпва от позициите си да не се дават нови близо три милиарда лева за още бойна техника. Във време, в което десетки хиляди хора остават без работа, цели браншове очакват държавна финансова подкрепа, посланието за мораториум върху нови харчове за оръжие звучат доста силно. Да не забравяме и искането им да се спрат партийните субсидии до края на мандата. Това също е послание със сериозен обществен резонанс. Хората искат да видят, че и политиците могат да се лишат от нещо в тази криза.

Как ще се отрази кризата на предстоящите догодина парламентарни избори у нас?

Да стигнем дотам. Има дълъг път, както се вижда. Ако скоро се успокои здравната обстановка, то тогава на преден план с още по-голяма сила ще излезе темата за възстановяване на икономиката. Рейтингите много бързо могат да паднат, ако няма адекватни решения за доходите на хората и оцеляването на фирмите. В този смисъл, няма да се изненадам, ако в политическите среди се заговори за ремонт на кабинета и то в посока технократско, програмно или анти-кризисно правителство в рамките на този парламент. С разширяване на ветрилото от партии  и експерти в него. За да може повече политически и обществени субекти да поемат отговорността за възстановяването на страната. Но това е само хипотеза. Както знаем, нашите политици не са особено силни в обединението.

Цветелина Узунова е журналист и пиар експерт. Работила е като водеща на „По света и у нас” в БНТ, директор на Правителствената информационна служба, издател и главен редактор на сп. Business Woman Magazine. От 14 години управлява своя пиар агенция.

интервюто води: Георги Делиилиев – Гофи

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене