Connect with us

Бизнес

Инвестирайте в здравето си! Как натуралната храна създава удоволствие и ви лекува! Защо да изберем истинското българско сирене?

Published

on

Бялото саламурено сирене е една от характерните български храни и неизменна част от трапезата ни от древни времена. Сравнително лесният му начин за направа е довел до широкото му разпространение – всяко домакинство, отглеждащо млекодайни животни, е произвеждало сирене.

В миналото…

През 1915 г. се появяват и първите мандри, които тогава използват занаятчийски метод на работа. Макар че традиционно по нашите земи в миналото като изходна суровина за сирене се е използвало овче мляко, днес ¾ от произвежданото у нас сирене е краве. Това се дължи на промените, настъпили в селското стопанство след 9-ти септември 1944 г., когато малките мандри (над 3000 по онова време) се национализират и се заменят от огромни млекокомбинати, които налагат индустриалното производство на краве мляко, а оттам и на краве саламурено сирене. Въпреки това, най-висококачествено и трайно саламурено сирене се получава от овче и смес от овче и козе мляко.

Химичен състав

Съставът на сиренето е сложен и разнообразен – някои от веществата, съдържащи се в него, преминават от млякото, други се внасят допълнително (като готварска сол например), а трети се образуват и натрупват по време на зреенето и съхранението. От основно значение са:
Азотосъдържащи вещества – от млякото в сиренето преминават казеин, обвивките на маслените сфери, полипептиди. По време на получаване на сиренето настъпват промени в тези съединения, които имат значение за хранителната стойност, вкуса, мириса, консистенцията и усвоимостта на продукта. Сиренето е една от най-богатите на белтъчини храни (за сравнение – количеството на белтъчините в бялото саламурено сирене е 22%, в говеждото месо – 20,6%, а в свинското – 14,5%).
Мазнини – мазнините на млякото преминават в сиренето без особени изменения. Освен за енергийната стойност, те имат значение и за вкуса, консистенцията, строежа, пластичността, хранителните и други свойства на сиренето.
Минерални вещества – тяхното съдържание е от 3 до 7% като по-голямата част от тях се пада на готварската сол, която се влага по време на технологичния процес и е от значение за вкуса, строежа и трайността на сиренето при съхранение. От млякото, в сиренето преминават фосфор (до 0,8%) и калций (до 1%), които са лесно усвоими.
Витамини – почти цялото количество от мастноразтворимите витамини на млякото преминават и в сиренето, но същото се отнася само за около 20% от водоразтворимите витамини. Водоразтворими витамини обаче се синтезират от микроорганизми в процеса на зреене. В по-значителни количества са витамините А, Е, В1, В2, В6, РР.
Вода – високото белтъчно съдържание в сиренето способства за задържането на много вода в него – до 50%.

Хранителна ценност на сиренето

Чрез сиренето се използват в най-голяма степен хранителните вещества на млякото – от 90 до 95% от казеина; от 80 до 95% от мазнините; над половината от калциевите и фосфатните соли. В сравнение с другите млечни продукти, сиренето е най-пълноценно, то е лесно смилаемо и добре усвоимо от организма. Белтъчният му състав е един от най-богатите на аминокиселини и то в такива съотношения, в каквито са в животинския организъм. По време на зреенето белтъчините претърпяват качествени промени – те се разграждат частично, поради което се усвояват по-лесно от белтъците на самото мляко или на изварата. По хранителност сиренето превъзхожда месото и много други хранителни продукти. Консумацията на бяло саламурено сирене благоприятства храносмилането и пречи на развитието на гнилостни бактерии в червата.
В редица случаи сиренето се препоръчва като лечебно-диетична храна – при болести на храносмилателната система, заболявания на черния дроб и жлъчката, при липса на апетит и други. Поради високото съдържание на калций, консумацията на сирене помага за укрепването на костите и предпазва от рахит и остеопороза. Като недостатък може да се приеме високото съдържание на натриев хлорид (готварска сол).

В югозападна България изявен пример за производител на чисто българско сирене е мандрата в село Марчево, с марка млечни продукти „Лещен“. От там ви ви съветвайт – инвестирайте в здравето си и инстинският вкус!

коментара

Бизнес

Народният представител Георги Динев: Фирмите ще могат да получават между 50 000 и 150 000 лв. Отделени са за това 15 млн. лв.

Published

on

Реални политики на правителството на Бойко Борисов в подкрепа на хората и бизнеса.
📌 От другата седмица работодателите ще могат да кандидатстват за изграждане на детски кътове във фирмите. Така правителството ще подкрепи още веднъж работещите родители, които трябва да са на гъвкаво или ненормирано работно време или се налага да взимат децата си по-рано от училище.
📌  Фирмите ще могат да получават между 50 000 и 150 000 лв. Отделени са за това 15 млн. лв.
📌  Другият месец през Министерството на икономиката се пускат 2 нови програми:
  С 68 млн. лв. ще бъдат подкрепени фирмите, които имат над 500 000 лв. оборот.
  Почти 80 млн. лв. ще бъдат насочени към малки и средни фирми, за да си преустроят производствата в условията на COVID-19 – да направят прегради, отделни входове, да закупят предпазни средства и всичко нужно да работят при новите условия.

коментара

Continue Reading

Бизнес

6 фирми напират да продадат на община Гоце Делчев контейнери за 1,2 млн. лв.

Published

on

6 фирми от София, Пловдив, Бургас и Търговище подадоха документи за участие в обществената поръчка на община Гоце Делчев за доставка на мобилно оборудване за инсталация за предварително третиране и инсталация за компостиране, доставка на оборудване и техника за разделно събиране на зелени отпадъци от населението. Общата прогнозна стойност е 1 027 240 лв. без ДДС.

Фирмите атакуваха 3 от 4-те обособени части на поръчката – за доставка на 268 контейнера за смет, на транспортни средства и техника за разделно събиране на отпадъците. Най-голям интерес предизвикаха контейнерите, за които бяха подадени 5 оферти с огромен марж в цените, предложени от тях.

Най-ниска е офертата на столичната „Гринпласт Трейд“ ЕООД на Мирослав Калчев, който предлага да достави контейнерите срещу 57 620 лв., което е по 215 лв. на съд. Най-много – по 430 лв. на брой, или общо 115 240 лв., търси за тях „Екосол България“ АД, в чийто съвет на директорите са Георги Заричинов и Александър Костов. „Евро Сълюшънс“ ЕООД на софиянката Юлия Гагова е предложила оферта от 79 328 лв., търговищката „Хигиямед“ ООД на Фикрет Ибрям е оферирала 92 996 лв., а „Автоинженеринг холдинг груп“ на Юлиан Димов предлага доставка срещу 91 374,60 лв.

Отново „Екосол България“ АД, този път в конкуренцията само на бургаската „Екоджен“ ООД на Димитър Калудов, е подала документи за участие в процедурата за доставка на техника за разделно събиране на зелени отпадъци от населението. Разликата на двете фирми в офертите е само 640 лв. – първата фирма е предложила 133 200 лв., втората – 133 840 лв. В търсенето на доставчик на коли за транспорт „Екосол“ е без конкуренция, а определената от нея цена е 308 100 лв.

По-голямата част от общата сума, с която трябва да бъде доставено мобилно оборудване на самата инсталация, обаче засега остава в начален етап на търсене на фирмата, която ще ги усвои. На 28 август общината сама прекрати процедурата по тези позиции поради открити разминавания в документацията.

коментара

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

септември 2020
П В С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

ПОПУЛЯРНИ