Крехка надежда! АС-Благоевград спря изпълнението на решението на ОИК за Румен Томов, но не го ОТМЕНЯ!

С определение на съдия Ваня Вълкадинова от днес Административен съд -Благоевград спря изпълнението на решението на Общинската избирателна комисия /ОИК/, с което бяха прекратени предсрочно пълномощията на Румен Томов, като кмет на Благоевград. Делото бе образувано след жалбата му срещу решението на ОИК, в което бе направено особено искане то да бъде спряно до приключване на производството. Днешното решение окрили поддръжниците на Румен Томов, които съзряха надежда, той да остане на поста си като кмет на Благоевград.

ОБАЧЕ ! АС Благоевград СПИРА изпълнението на решението за детрониране на Томов, но не ГО ОТМЕНЯ. Отлага го за известно време, докато върви производството Определението на АС Благоевград ще бъде обжалвано във ВАС, които излязоха със свое решение, указало детронирането на кмета Румен Томов преди две седмици. Едва след решението на върховните магистрати ще стане ясно кой ще изпълнява функциите на кмет Благоевград – Томов или Попвасилев, който бе законно избран с решение на ОБС Благоевград.

Трябва да е ясно, че с днешното си определение АС не се произнесе по Законността на решението на ОИК, които изпълниха решение на ВАС и прекратиха пълномощията на кмета, а само спира ВРЕМЕННО изпълнението, докато върви производството, за да не се накърнят правата на избрания кмет Румен Томов.

Според юристи, изключено е ВАС, които вече се произнесоха по нарушението на кмета Томов да отменят собственото си решение от април, с което категорично разпоредиха правомощията на кмета Томов да бъдат прекратени.

Вероятно утре в ОИК ще пристигне определението на АС от днес, ОИК ще обжалват във ВАС, които ще се произнесат в кратки срокове, кой да управлява общината, докато върви производството. Две са възможносите около това определение : ВАС или да го потвърди, или да го отхвърли. Ако го потвърди ОБС Благоевград ще се събере извънредно и ще върне Томов на поста кмет – До провеждане на избори.

Ако го отхвърли то Ясен Попвасилев ще управлява временно общината до изборите. Ефектът от днешното определение на съда е, просрочване във времето на провеждането на местни избори за кмет на Благоевград. Имаше възможност те да се проведат пред юни, но вече влязохме в нова процудера по обжалвания, което ще забави президентския указ и най-вероятно ще отидем на избори през есента.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене