Автошколите възобновяват работа, отварят терасите на заведенията, КПП-та падат следобед на Гергьовдан

Отварят заведенията на открито, басейните, разрешават индивидуални тренировки. Това стана ясно от думите на премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерски съвет. Относно инструкторите за издаване на документи за МПС – днес Ананиев ще изготви заповед, че от утре могат да работят, каза още той. По думите му от днес планините са отворени. “Дай боже всички природозащитници и доброволци да спазват мерките”, обясни Борисов. “Ние се ръководим по броя на заболелите и починалите”.

Някъде следобед на Гергьовден считам, че може да махнем КПП-тата, каза Борисов.

Отварянето на яслите и детските градини все още не предстои. Преди отпускането на тази мярка трябва да проследим данните от други страни. Когато има достатъчно натрупани данни, тогава ще вземем окончателно решение.

За извънредното положение, юристите работят и ме уверяват, че утре сутрин ще имаме проектозакон, който да послужи да отменим извънредното положение, той да има действието в един или два други закона – санитарно-извънредно положение нека го наречем. Защото трябва да останат мерките 60 на 40, противоепидемичните мерки, социалните и банковите мерки, каза Борисов. Неща, които след 13 май ще останат със сигурност, но да останат в съответните закони или в общ закон, утре ще го обявим това. Да влезе в парламента и дай Боже да успеем да го направим добре. Не сме съгласни да пускаме все още яслите и детските градини, добави Борисов.

Тировете и автобусите, които минават транзит през България ще бъдат облекчени от задължителните декларации, заради които се образуват опашки.

Правителството дава брифинг в Министерски съвет във връзка със ситуацията с коронавирус у нас. На брифинга присъстват премиерът Бойко Борисов, министърът на транспорта Росен Желязков, проф. Тодор Кантарджиев, доц. Ангел Кунчев, министрите на здравеопазването и вътрешните работи – Кирил Ананиев и Младен Маринов.

Според проф. Кантарджиев страната ни разполага с едни от най-добрите епидемиологични анализи. “Проф. Мутафчийски е в първата тройка на хирурзите в България, той идеално се справи с една остра ситуация и нейното менажиране”, каза още той.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене