ОбС-Благоевград реши спорен казус с 29 кв.м земя до стадиона

паметник Орлински

ОбС-Благоевград реши спорен казус с 29 кв. м. общинска земя в непосредствена близост до стадион „Христо Ботев“ в областния център на Пиринско. Апетити към земята изразиха двама собственици на съседни имоти. От една страна земята желаеше Борис Милушев, който притежава голям парцел в съседство, а от друга към общинския имот апетити изяви собственикът на хотел „Санта Круз“ Кирил Манов.

Казусът беше много сложен за решаване. И двамата имаха добри оферти за въпросните 29 кв. м., а в залог се превърна паметникът на майор Орлински – да остане на сегашното си място или да бъде преместен. Преди 5 години Кирил Манов успя чрез съда да си върне земята при паметника, която в момента иска да замени срещу спорните 29 кв. м общинска собственост.

Предложението на Борис Милушев, който присъстваше и в залата, бе да закупи въпросните 29 кв. м. В замяна на това, той ще измести кооперацията си, за която има разрешително за строеж, така че да не се налага Община Благоевград да измества централния водопровод, минаващ през имота му. Едно такова изместване ще струва на Благоевград около 70 000 лв. Освен това Милушев ще предостави и необходимото място за преместване на паметника на майор Орлински в непосредствена близост.

Предложението на Комисията по икономика и приватизация (КИП) към ОбС-Благоевград беше спорният имот да бъде заменен със земята около паметника, която е притежание на Кирил Манов. От друга страна обаче предложението на Комисията по устройство на територията, комунално-битово обслужване, екология и транспорт (КУТКБОЕТ) предложи имотът да бъде продаден на Борис Милушев, за да не се премества централния водопровод. 

В крайна сметка, след дълги и бурни дебати, с 27 гласа „За“, 1 „против“ и 5 „Въздържали се“ съветниците приеха предложението на КУТКБОЕТ и решиха да не превръщат паметника в заложник на бизнес-интереси. Спорните 29 кв. м да бъдат продадени на Борис Милушев и по този начин общината ще спести разходите по преместване на централния водопровод. Ако се наложи паметникът на майор Орлински ще бъде изместен в непосредствена близост, макар че общински съветници са категорични, че до преместването му няма да се стигне.

Автор: Станислава Христова, E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене