Как Св. Богородица изгонва смъртоносен грип през 1918 г. в Гърция

Георги Мораиту от Месолонги разказа: „През 1918 г. се появи смъртоносен грип в град Месолонги. Въпреки всички любочестни старания на лекарите, хората един след друг се заразяваха и след няколко дни умираха от изтощение.

Всекидневно умираха по 25-30 души, които превозваха с кола и погребваха без присъствието на свещеник. Върлуваше страшна епидемия. Същото се случваше в село Агринио, където всеки ден умираха по 40-50 души, в Етолико и в околните села. Когато управителите на града видяха многото жертви и осъзнаха голямата опасност от бързото разпространение на болестта, обсъдиха това с епископа и изпратиха свои представители в манастира „Света Богородица Прусиотиса“. Там те помолиха игумена да донесе чудотворната икона на Пресвета Богородица в Месолонги, за да спре бедствието. Иконата премина първо през село Агринио, където още веднага след пристигането ѝ хората спряха да умират, а болните станаха здрави. В Агринио поискаха да задържат иконата няколко дни, но дойдоха пратеници от съседните села и я искаха, защото и при тях умираха хора.

На 1 ноември 1918 г. иконата пристигна по железницата в Месолонги. В това време жителите на града я чакаха с нетърпение през цялата нощ на мястото Финикия. Тази нощ валеше като из ведро и лекарите предупреждаваха никой да не ходи на посрещането на иконата. Съществуваше опасност сред навалицата хората лесно да се заразят един от друг, а влажното време щеше да влоши състоянието и заради това биха имали още повече жертви. Но обикновените и вярващи хора показаха много повече доверие към Св. Богородица, отколкото към лекарите и не се излъгаха.

Те посрещнаха Пресветата, внесоха я пеша в Месолонги и извършиха литийно шествие по улиците на града, пеейки и молейки се за спасението си. В резултат на това не само никой не се зарази с грип, но и всички болни оздравяха. От деня, в който Св. Богородица дойде в Месолонги, никой повече не умря от грип.

В спомен на чудото и в знак на благодарност хората събраха средства, направиха един седмосвещник, прекрасна изработка и го принесоха в дар на манастира Пруса. Направиха и едно копие на иконата на Св. Богородица Прусиотиса, което и до днес се пази в църквата „Св. Параскева“„.

Източник: Подвижници в света, Том I, издание на Зографския манастир

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене