Артцентър отвори врати в село Бачево

Артцентър „Бачево” отвори врати в разложкото село Бачево и посрещна първите си 10 художници с горски пленер. Те рисуваха  4 дни под открито небе във величествените поли на Рила, след което ще покажат направеното в салона на Радио Благоевград – медиен партньор на събитието. Домакин е къща за гости „Каста Белла”, а организатор и артпосредник – Арт Виза България – медиа и галерия.

Сред участниците гости на пленера е и популярният наш художник-новатор Никола Русев от Троян, станал известен с картините си с превъртане, върху които работи през последните години като израз на неизчерпаемостта на човешката идейност и интелект. С него ще рисуват иконографът икономист Радостин Панайотов, галеристката – Валентина Димитрова, художниците – Мая Петрова, Снежина Николова, Божена Замфирова, Стефан Готов, Вероника Дърова и Белан Амин – възпитаници на Нов български университет.

Идеята за новата културна инициатива  е на  архитект – Веселин Белинчев, собственик на къща за гости „Каста Белла”,  която всяка година ще посреща творци от всички краища на България. „Амбицията е да се насърчават и увличат повече творци,  повече изкуства и мястото да се превърне в предпочитано за всички търсещи сливане с природата и нестандартен релакс. Арцентърът ще издава и годишен онлайн каталог „Българско наследство от Бачево” – коментира арх. Белинчев.

Село Бачево впечатлява с изключителните си къщи, разположени в уникален архитектурен  ансамбъл по склоновете на Рила, а в него живеят повече от 1500 жители. По-известно е обаче с бачевските баби, златни медалистки от стотици конкурси по надпяване у нас и в чужбина, които са се превърнали в естествена емблема на Бачево. Вече предстои да се утвърждава и като атрактивен артцентър.

Талисмани на първият пленер „Каста бела“ станаха семейство щъркели, които през целия първи ден наблюдаваха с голямо любопитство какво творят художниците.

Сред специалните гости на събитието бяха директорът на Радио Благоевград – Елисавета Каменичка и Венци Стоименов – артпосредник на много български художници.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене