Connect with us

Новини

Взривиха високата част на сградата на ИПК „Родина“ в София (видео)

Published

on

Взривиха успешно високата част на недостроената от времето на социализма печатница „Родина“. Контролираният взрив на 17-етажната сграда днес преди обед премина без инциденти и при засилен интерес на столичани.

Точно в 9,40 ч. сутринта високата 17-етажна бетонна сграда бе взривена с дистанционен механизъм, като ниската част от комплекса остана.

Операцията премина за секунди и предизвика огромен гъст облак от прах. Рухването на зданието беше заснето от много камери и десетки дронове.

Час преди взривяването на сградата бе спряно движението по основния столичен булевард „Цариградско шосе“ и по локалните платна в участъка на площада на авиацията. Районът беше отцепен от полицията.

Стотици граждани, сред тях и много деца се събраха, за да наблюдават взривяването на ИПК „Родина“. Ето и коментарите на някои от тях:

„Първоначално, когато загърмяха бомбите, които бяха поставили, беше голям адреналина, цялата още треперя. Беше ми много странно, изплаших се първоначално. Жалко, че не бутнаха и втората, но ще чакаме да я бутнат и пак ще дойдем“.

„Очаквах малко по-силен грохот. Иначе, гръмна и се срути много добре като гледам, в правилната посока. Добре се справиха, не като с мавзолея“.

Недостроената сграда на ИПК „Родина“ на бул. „Цариградско шосе“ се събаря заради нефункционалност и контруктивни проблеми, съобщи фирмата, собственост на терена.

Все още не са ясни бъдещите инвестиционни планове върху терена, след като сградата бъде изцяло съборена.

Историята на ИПК „Родина“ започва преди повече от 40 години, когато държавата решава да построи печатница, заедно с корпус за журналисти и редакция на официоза „Работническо дело“. Сградата остава недостроена и на груб строеж след демократичните промени, след като страната изпада в невъзможност да погасява заемите си и строителството на обекта се замразява.

Видео: News24sofia.eu

коментара

Новини

Корнелия Нинова: Промяната в БСП може да бъде модел за промяна в България

Published

on

Обръщаме се с протегната ръка към всички, които искат промяна

„С промените в партията показахме какво бихме направили, ако управляваме държавата. Първото – край на задкулисието. Когато даваш възможност на всички да решават, а не на една тайна групичка, така казваш – така трябва да стане в държавата. Второ – хората да взимат участие в решенията, които засягат техния живот. Ние го направихме с прекия избор. Каквото протестиращите в момента искат, техният глас да се чуе, ние го направихме в партията. Третото е за морала в политиката – да не лъжеш преди и след избори. Преди изборите казахме, че няма да влизаме в задкулисни договорки с ГЕРБ и издържахме този тест – отказахме и постове, и пари – четири години бяхме опозиция. И може би най-важното – ние сме единствените, които за тези четири години изработихме алтернативен план за развитие – „Визия за България“. Това е достойнството на този Конгрес – тези четири години усилия затвориха един цикъл на промяна в БСП, който може да бъде мини модел за промяна в политиката изобщо.“ Това каза председателят на БСП Корнелия Нинова пред БНТ.

Тя припомни, че в миналото председателят на партията се е избирал задкулисно от малка група хора с очакването, че той ще обслужва личните им интереси, а не партийните и държавните. „Преди четири години реших, че ще променя това и предложих прекия избор. Проведохме го изключително успешно и това вече е необратим процес“, подчерта Нинова.

Председателят на БСП коментира нападките на някои от опонентите си в надпреварата за лидер на партията: „Можеше да се излезе от това състезание с по-голямо достойнство. Ако аз бях загубила, щях да постъпя по друг начин. Защото това, което се го говори- манипулирани избори при близо 70% активност и такава голяма разлика в резултатите, обижда членовете на партията. Социалистите отговориха подобаващо на тази негативна кампания, насочена не срещу мен,а срещу партията.“

Корнелия Нинова изрази най-голяма изненада от твърденията на Сергей Станишев, че БСП се е превърнала в лидерска партия. „Прекият избор на лидер е утвърден като най-демократична модерна европейска форма в социалистическите партии в ПЕС. Значи Станишев приема, че Педро Санчес в Испания, който в момента е и премиер, може да бъде избран пряко от партията си- че това е модерно и демократично. Че същото може да стане в Португалия, да стане при лейбъристите в Англия. Пряк избор сред социалистите има в Германия и във Франция – в цяла Европа. Но когато става въпрос за БСП, е авторитарно и лидерско да дадеш на народа да избира. Няма никаква логика и в това – да наричаш авторитарен лидер, който сам ограничава властта в рамките на два мандата“, коментира лидерът на българските социалисти.

„Нямам представа защо поканата ми към Калоян Методиев да присъства на наше празненство е повод за напускане. Изненада е, не би трябвало това да е повод за раздяла с президента“, отбеляза Нинова.

Тя подчерта, че следва принципна и последователна позиция що се отнася до отношения й с президентската институция: „Там, където позициите ни съвпадат по политиките, сме говорили еднакво. Такъв е случаят с промените в Изборния кодекс на ГЕРБ. В зала часове наред аргументирано се борехме в парламента да не се връща гласуването с хартиена бюлетина. Мотивите на президента за налагане на вето са и нашите. Там, където сме имали различния, съм ги изразявала публично и категорично. Когато президентът призова да върна парламентарната група в парламента, му отговорих публично – да се грижи за президентската институция и да не се меси в работата на партията.“ Нинова добави, че лично тя и партията никога не са се намесвали в решенията на президента и така ще си остане.

Според Корнелия Нинова промени в Конституцията не могат да се осъществят без консултацията с парламента и парламентарно представените партия. Председателят на БСП подчерта, че по-важното от това – кой предлага промените, е това, какви са те:  „Който и да предложи да отпадне правова, социална и демократична държава от Конституцията, щеше да срещне съпротивата на БСП. Който и да предложи да отпадне преамбюла с основните ценности – хуманност, мир, равенство, свобода – също щеше да срещне нашата съпротива. Важно е съдържанието на тези промени. Конституцията е променяна, ние сме участвали в тези промени и сме подкрепяли някои от тях – въпросът е по същество.“

„Оставката и предсрочните избори са решението на политическата криза в България. Така и по-бързо ще ни освободят от золумите, които правят в икономиката – днес видях, че ще искат увеличаване на дефицита над 3%, огромният дълг е над 30 млрд. Всеки ден, който управляващите стоят на власт осигурява все повече проблеми за идните поколения“, категорична е Корнелия Нинова.

По нейните думи Борисов предизборно се опитва да се освободи от коалицията, която управлява в момента – официално на ГЕРБ и Обединените патриоти, но неофициално със скритата подкрепа на ДПС. „В момента ни управлява нова тройна коалиция. Фактите говорят – всички ключови решения в парламента, които поддържат правителството, са взети с подкрепата на ДПС. Предложението на ДПС за експертен кабинет е поредният опит да се спаси статуквото и това управление. Опитът на премиера да покаже дистанцираност от това няма как да се случи“, каза още Нинова.

„Борисов е олицетворение на сегашния модел на управление, но въпросът не е в него. Ние не искаме просто те да станат, а ние да седнем на техните места. Ако Борисов се махне, но този модел на управление продължава – ако продължава да се погазва разделението на властите, да се краде безогледно, да нямаш достъп до здравеопазване, образованието да е такова, че неграмотността да расте, доходите да са най-ниски в Европа – няма смисъл в това. Трябва да се смени моделът“, категорична Корнелия Нинова. „Разговори за коалиция ще проведем след изборите, но преди тях се обръщаме с желание и протегната ръка към всички хора, които искат промяна. В момента има принципни въпроси в политиката, по които можем да създадем един широк фронт“, завърши тя.

коментара

Continue Reading

БСП

Корнелия Нинова: Метафората на Методиев за Правец и Боровец бе много добра

Published

on

За 4 години показахме с промените в партията какво бихме направили в държавата. Първо – край на задкулисието. Когато даваш възможност на всички да решават, ти казваш – така трябва да стане в държавата

Ако присъствието на Калоян Методиев на тържество на БСП в Боровец е основание за напускане на поста началник на кабинета на президента – това не ме обижда. Това заяви в „Още от деня“ по БНТ председателят на БСП Корнелия Нинова.

Не се меся в решенията на президента. Там, където позициите ни съвпадат, сме говорили еднакво. Когато сме имали различия, съм ги изразявала публично и категорично. Моето отношение винаги е било принципно и така ще остане, категорична е Нинова.

Тя обаче призна, че макар да не се обижда, би се чувствала изненадана, ако поводът за раздялата на Калоян Методиев с поста му в президентството е тържеството за избирането й като лидер на левицата.

Нинова коментира и промените в Изборния кодекс, върху които президентът заяви, че налага вето.

Промените в Конституцията не могат да станат без решенията на НС. Според мен по-важно от това кой предлага промени в Конституцията е това какви промени. Ние ще подкрепим ветото на президента, защото принципно сме на една и съща позиция. обясни Нинова.

Тя коментира и първите в историята на левицата преки избори за лидер на партията, които спечели с убедително мнозинство.

За тези 4 години аз създадох условия партийните членове да се произнесат. Чрез промените в устава създадохме условия гласовете на членовете ни да се чуят, а не само на партийния елит, категорична е Нинова.

Тя изтъкна основните предимства на прекия избор, като направи паралел с визията на левицата за управление:

– край на задкулисието – прозрачна политика;

– хората да взимат участие в решенията, които касаят личния им живот;

– морал в политиката – да не лъжеш преди и след избори;

– алтернатива – ние сме първите, които за тези 4 години изготвихме алтернативен план за управление „Визия за България“.

Нинова коментира и оспорването на резултатите от прекия вот от част от представителите на партийния елит на партията.

„Тези другари, очевидно огорчени от резултата, в момента нападат партията. Най-странно ми е за Сергей Станишев, защото прекият лидер е утвърден като демократичен принцип в ПЕС.“

Вижте целия разговор с Корнелия Нинова във видеото:

коментара

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

септември 2020
П В С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

ПОПУЛЯРНИ