Президентът започва консултации с парламентарните сили

Плевнелиев

Във връзка с гласуваната оставка на правителството с министър-председател Пламен Орешарски и готовността на държавния глава бързо и в срок да изпълни конституционните си правомощия по чл. 99, ал. 1, днес, 24 юли, в 15.00 часа на „Дондуков“ 2 президентът Росен Плевнелиев ще започне консултации с парламентарните групи в 42-ото Народното събрание, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

След приключването на консултациите държавният глава ще направи изявление.

На разговорите ще се обсъжда как възможно най-бързо да бъде премината изискваната от Конституцията процедура за опит за съставяне на ново правителство.

Според основния закон предстои да се извърти т. нар. парламентарна рулетка – президентът да даде проучвателен мандат за съставяне на правителство на най-голямата политическа сила, ГЕРБ. Ако тя откаже или не успее да състави кабинет, тогава мандатът се връчва на втората по големина БСП, ако и тя не успее – на трета, вероятно в случая ДПС.

И трите партии декларираха, че няма да пробват съставяне на ново правителство и ще преминат конституционната процедура максимално бързо.

Президентът и парламентарните сили вече се договориха на 6 август парламентът да бъде разпуснат, държавният глава да назначи служебния кабинет и да насрочи предсрочните избори за 5 октомври.

Очаква се на консултациите да бъде обсъдено също има ли приоритетни законодателни инициативи, около които партиите могат да се обединят, а парламентът да приеме преди разпускането си.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене