Д-р Саша Николова, анестезиолог в МБАЛ „Иван Скендеров“ за подписката, която се разпространява в Гоце Делчев

Желая на хората мъдрост, много здраве и в този период да се обединим в доброто. Нашето желание е да работим, да върнем доверието на хората в болницата.

Д-р Саша Николова е родена в гр. Гоце Делчев, с 37 години стаж в софийската университетска болница „Света Ана“. От близо месец д-р Николова е анестезиолог в МБАЛ „Иван Скендеров“. По повод разпространението на подписка в града, без конкретни имена на лекари и медицински сестри, тя поиска думата. Интервюто с д-р Николова беше излъчено по радио В 99. Можете да го прочетете и в Хроника.

Малко предистория: 13 лекари от МБАЛ „Иван Скендеров“ подадоха молби за напускане, с обвинение към управителя д-р Улевинов, че управлява авторитарно и не се чува тяхното мнение. Пред здравната комисия към Общинския съвет в Гоце Делчев, която заседава няколко пъти и изслуша както лекарите, така и управителя, недоволните медици поставиха условието: Или ние или той, визирайки управителя.  Общинският съвет направи неуспешен опит за извънредно заседание за отстраняването на  д-р Улевинов като управител, каквото е искането на част от лекарите, а в търговски обекти в гр. Гоце Делчев бе поставена подписка, с надпис: Да подкрепим нашите лекари и медицински сестри за оставането им на работа в МБАЛ „Иван Скендеров“ – гр. Гоце Делчев.

Д-р Николова, кажете ни какво знаeте за тази подписка, за какво точно се събират подписи от гражданите?

За тази подписка разбрах, както и Вие, че определени лица обикалят с нея и карат хората да се подписват. В интерес на истината, се оказа, че жителите на Гоце Делчев и района, който никак не е малък, не са запознати точно с естеството и върви едно стадно чувство, под което те се подписват. Разбрах това, разговаряйки с една моя приятелка, която е подкрепила тази подписка и когато тя разбра каква точно е ситуацията в болницата, тя каза: „Искаш да кажеш, д-р Николова, че аз подписвам нещо срещу мен самата?“ Да, това е така, защото аз мисля, че един авторитет, един професионализъм не се подплатява с тези подписки, които нямат никаква юридическа стойност. Подписки може да събира Слави Трифонов, за да прави референдум.

Всъщност да припомним първо, че подписката е в подкрепа на протестиращите лекари, тези които са недоволни.

И до там ще стигнем. За тази подписка има закони, които трябва да се спазват. Кой е д-р Улевинов? Аз съм в тази болница по негова покана. Повече от 37 години съм работила като анестезиолог реаниматор в университетската болница „Света Ана“. За подписи и подписки мога да говоря много. За самия факт, че преди известно време в „Св. Ана“ се бяха подписала 500 човека, без да знаят защо и за какво се подписват, а едни хора с тази подписка, бяха взели едни големи пари. От къде идва проблема?  Д-р Улевинов е доктор на медицинските науки, педиатър, пулмолог, бронхолог. Ей, Богу, в историята на болницата в Гоце Делчев дали е имало такава ерудирана личност. Хората не са запознати с програмата на д-р Улевинов за болницата, с която да се  повиши нейното ниво на компетентност. Д-р Улевинов е тук за да направи така, че болницата да започне да работи, хората да получат необходимото медицинско обслужване и да не отиват далеч по други болници. Много ми е неясно защо тези колеги, които са от две губещи отделения – АГО и Хирургия, те и няколко мед. сестри, които не знаят къде отиват, защо напускат. Това е тъй нареченото извиване на ръце. Защото когато един от началник на отделение, когато беше повикан да подпише, след като сам, доброволно бе подал заявление да напуска, той отказа. Защо е този цирк? Какво се иска? Да кажем какво завари д-р Улевинов – това е една болница, в която последната инвентаризация е правена през 2011 година. Болницата тотално е ограбвана. Няма звено, в което да не се шири шуробаджанащина и в което да не се отклоняват средства по съвсем елементарен начин. В тази болница не са извършвани обществени поръчки години наред. И още, и още. И когато д-р Улевинов се опитва да сложи ред, да узакони всичко, той става неудобен. Защо? Защото спира кранчетата на определени структури. Нямам нищо против противоречията и да се противопоставят, но в тази подписка няма имената на лекарите.

Да, освен това да кажем, че граждани трудно биха могли да вземат отношение по проблеми в болницата, тъй като не са там, на място

Те не знаят за какво иде реч. В годините, в тази болница, с четири човека специалисти акушер гинеколози, мисля, че тогава е бил шеф д-р Фидошев, са извършени 1500 раждания, а за миналата година има 420 раждания. Всеизвестен е фактът, че хората предпочитат да раждат в болница в Разлог, а не тук, защо?

Недоволните медици, д-р Николова, упрекват д-р Улевинов в авторитарно управление, лишаване от допълнителни стимули.

Ако вкарването на закона е авторитарно, ако искането определени медици да работят, извинете, аз не го разбирам. Не може един акушер гинеколог да работи до 10 часа, после да отиде в частния си кабинет и после да се върне в болницата.

Т.е. проблемът според Вас не е толкова нарушен диалог, а преследване на лични цели и интереси?

Абсолютно! Тук се нарушават личните интереси. За миналата година през болницата са минали 6000 пациента, ерго – по двама пациенти на ден в отделение. Плаща се храна, плаща се ток, плаща се отопление, извинете къде е професионализма? В АГО се  извършват секцио, абразио, аборти. За един месец операциите, които съм направила са броят на едната ми ръка. Къде е професионализма? Същото е и в хирургия – апандисит, херния, гангрена, къде са другите? В същото време в болницата има ендоскопска апаратура (б.р. за безкръвни операции), която е неизползвана. Това е един скъпо струващ паметник на нашето общество.

А защо?

Преди години идва проф. Тома Пожарлиев и иска да се срещне с колегите за да започнат да работят. На срещата присъства само началникът на отделението. Нищо не се случва. Проф. Пожарлиев онемява. Това е човекът, който въвежда ендоскопската хирургия в България. Това ли е професионализма? Повсеместна е практиката пациенти да отиват в частните кабинети, от там се насочват към други частни болници, за което съответните лекари получават пари. Разбира се това е недоказуема практика, но тя съществува. Говори се за професионализъм, говори се за това да се върне доверието на хората при лекарите от болницата. В ортопедично отделение работи д-р Лъчезар Захариев, един перфектен ортопед. Само за три седмици д-р Захариев направи толкова операции, колкото са направени за цялата минала година в това отделение. Къде отиваме? Значи ние скачаме против това в болницата да дойдат специалисти, в болницата да се върне доверието на хората и те да не пътуват до София или до Благоевград, до Разлог, а да се лекуват тук. Защото тази болница, при добро желание и добро менаджиране, спирайки всички кражби и изтичане на средства по знайни и незнайни пътища, тя може, има ръст, ние имаме желание тя да заработи.

Да се надяваме това да се случи.

Тези, които искат да напускат, да дадат своята алтернатива. Защото в цирка, който разиграха пред Нова телевизия и другите телевизии, за не видях алтернатива.

Дано със съдействието на общината да се реши този проблем.

Тук всеки е скачен с някой. Например, от болницата на някаква транспортна фирма са изплатени неправомерно едни 100 хиляди лева. Трябва да има контрол, трябва да се спазват законите. Няколко лекари са написали предизвестия, за началник отделение предизвестието важи три месеца. Никой не е незаменим, но един професионалист, достоен и уважаващ себе си лекар, ще каже: „Да! Дайте да работим с новите неща!“ Не искам да влизам в детайли за нещата, които виждам.

Те със сигурност са много и няма как да изброим всички проблеми в лечебното заведение.

Важното е да се върне доверието на хората. Хората от селата да бъдат тук, в тази болница. Някои хора тръгнаха да си мерят някои неща. Не може така. Говорят за диалог, но никой не го е искал този диалог, те се надскачат в стил „ти няма ми кажеш“. Отидете в болницата – има по един двама пациенти в отделение и те се обслужват от сестра и шестима лекари. Нашето желание е да работим, да върнем доверието на хората. А ако някой иска, нека да пусне подписки с имената. Аз казах на здравната комисия, на която за съжаление присъствах много малко: „Всички Вие, уважаеми господа от Общинския  съвет, когато имате здравословен проблем, си палите колите и отивате в София, търсите връзките, които имате. Но хората в околията, те събират пари и спят по паркингите, по пейките, за да могат да са до своите близки“. Нека сега, в тази ситуация да проявим мъдрост, да дадем възможност. Ние лесно можем да си отидем, но няколко лекари от неработещи отделения застават срещу всичките други, които работят. Защо хемодиализа, педиатрия, вътрешни болести не стачкуват? Знае се кой как работи и къде отиват парите, другото въобще не искам да коментирам, защото е грозно. Дали с нас или без нас, болницата трябва да заработи, да върнем доверието на хората. Дайте алтернатива, г-н Х, който  в общинския съвет потупвате по рамото колегите да си подават оставката! Или казвате: Ние ще го сменим и ще сложим друг! Дайте някой, който да е с по-висок ценз от д-р Улевинов! Да, не сме велики, но спазвайте законите! Хората не знаят за какво иде реч, те не знаят дори за кои лекари става въпрос. За 20 години болницата е стигнала до тотален крах. Кой е довел тази болница до това положение?  Ние, които искаме да я възстановим или тези, които години наред са трупали дългове, надолу и надолу? Желая на хората мъдрост, много здраве и в този период да се обединим в доброто! И ако мястото на раждане има значение – и аз, и д-р Улевинов сме родени в Гоце Делчев, имаме корени в Гоце Делчев, обичаме хората в Гоце Делчев и затова сме тук.

hronika-bg.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене