Дедо Пене от Банско: Да не смятаме загубите, всяка криза открива път към ново възраждане!

75-годишният Любен Пумпалов или Дедо Пене, както е известен в цяло Банско, а и в много други краища на страната, хлопна кепенците на своята емблематична кръчма в най-добрия ни зимен курорт. Кръчмата, която е едно от знаковите заведения в града под Тодорка, вече над 20 дни не се оглася от нашенци и чужденци, които вдигат наздравици и отпускат душите си. Не дрънкат нито чинии, нито чаши. Празна е кухнята, няма никой зад бара, кръчмата е потънала в тишина. Защо отделме тези редове на кръчмата? Причината е проста – това не е просто заведение, а сграда с история. Кръчма „Дедо Пене” е в къща на точно два века. Сградата е построена в далечната 1820 година от семейството на Никола и Керафина Пумпалови от Банско и е била използвана в миналото като хан. Наречена е на сина на младото семейство Петър (Пене на бански), както се казва и днес. През 1992 г. един от наследниците, познатият на всички банскалии Дедо Пене успява с много любов и усилия да възроди традицията на своите деди. Атмосферата в типичен бански стил се допълва и от многото оригинални предмети, запазили чувството за историческа реалност и непреходност. Вътрешната архитектура, типична за района, е с ниши, тайници и огнища с жив огън, които създават в механата уютът на българската традиция. Та със собственика на тази кръчма говорим в дните на пандемията от коронавирус. Да сподели мислите си, страховете си надеждите си.

„Не спирам да поддържам нивото. Видяхме се поне със семейството тези дни, в които Банско е под карантина. Готвя на любимата съпруга, след като няма клиенти. Поне тя да не мрънка, че не й обръщам внимание. Какво друго ни остава? Понякога заставам пред огледалото, пък си кажа: Ха, наздраве, Дедо Пене! И пийна от любимото си червено вино. Това е един от начините да се съхраним – с усмивки и шеги. Така се поддържа духът ни. Нищо страшно няма в карантината, в стоенето вкъщи, в мерките, свързани с извънредното положение в България”, казва с типичната си усмивка Дедо Пене.

Наясно е, че в Банско е още по-сериозно положението, тъй като целият град е под карантина, нито можеш да излезеш от Банско, нито може някой да влезе и да те види. Неудобно е и за децата, те искат да скачат навън, да изразходват енергия. Още повече в момента, когато не ходят и на училище. А някои са затворени между четири стени. Добре е, че доста от баскалии имат дворове, та има къде да подишат чист въздух, без да нарушават изискванията.

„Положението е като кацата с виното – затягаш обръчите и спира течът. Така и с пустия му коронавирус, затягаме обръчите, че да „тече” по-малко в страната ни и да излезем бързо и с малко рани от ситуацията. Пандемията ще отмине, но е важно да не рухне икономиката. Пенсионерите ще си чакат пенсиите всеки месец, туризмът реално е спрял. Но трябва да разберем положението. Да не се оплакваме, а да изпълняваме, мъжки времена са тези дни. Да чуваме и да се съобразяваме с учените, с лекарите, с експертите. Да не изпадаме в паника”, категоричен е банскалията.

Той е благодарен на Националния оперативен щаб, че досега никой не се е сетил да каже: „Спрете пиенето”. И Дедо Поне продължава с вино и музе да поддържа и засилва имунитета си. Той е убеден, че сега трябва да се стегнем като народ, а не всеки в Банско да се вайка колко е пропуснал да изкара заради коронавируса. С дисциплина ще преодолеем и тази опасност. „На нас, банскалии, трудно се дават съвети, но виждам, че сега съгражданите ми спазват изискванията. Аз понесох щети, но не се вайкам. Затворих кръчмата, която е работила в какви ли не времена, още на 8 март. Просто усетих, че нещата са сериозни. Тъгата ми е само, че се наложи да съкратя шестима души, всички са мои съграждани. Сега съм сложил една маса в средата на заведението, на нея сядам през деня и си спомням за хубавите дни, когато бе пълно с хора тук. Но не пресмятам загубите, че в противен случай ще трябва да открият Централен европейски диспансер, такива като мен ще луднат, ако се вгледат в загубите и започнат да страдат. Не е време за сметки, ако много я тъниш, то ще я скъсаш. Категоричен съм, че всяка криза открива път към ново Възраждане!”, категоричен е Дедо Пене.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене