Корнелия Нинова: Вероятно ще се възползваме от процедурата за свикване на парламента

Вероятно ще се възползваме от процедурата за свикване на парламента. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в „Плюс – минус“ по Нова телевизия“. „Затварянето на парламента е отмяна на парламентарната република.

Това означава безконтролна власт на изпълнителната власт, на правителството, замитане според нас на следи, безконтролно харчене на пари, т.е. залог за корупция, за злоупотреби. Това е едната страна на нашата позиция. Втората е, че дори в момента, даже още повече, че сме в извънредно положение, трябва да работим, защото се налагат спешни промени в закони и то, които касаят ежедневни сега проблеми“, каза лидерът на БСП.

Тя отчете, че 500 млн. лв. за Банката за развитие, други 500 млн. за МВР и хората на първа линия са дадени актуализация на бюждета. „Продължаващо преразпределение на средставта от европейски програми, насочване към други разходни части в бюджета, без актуализация и без дебат в парламента, за да знаем кое къде отива, за да знаем какви са приоритетите в този момент, къде да се насочат средствата. Нищо от това не се случва там, където му е мястото – в българския парламент. Става въпрос за парламентарна република и за Конституция. Премиерът Борисов 10 години гази тези принципи, че тези въпроси трябва да се решават в парламента, а не с постановление на Министерски съвет. Ние сме разумни хора и бихме подкрепили например 500-те млн. за лекари, полицаи, за хора от армията, но не така“, каза още Нинова.

Във връзка с миналогодишното тримесечно отсъствие на ПГ на „БСП за България“ от Народното събрание, Нинова коментира: „Ако нашето отсъствие би затворило парламента да не работи, никога не бихме го напавили. Опозицията има това средство да напуска, да се връща. Правили са го и други политически сили, но това не спря работата на парламента“. Лидерът на БСП подчерта, че дори и по време на войните в България парламентът не е спирал да действа.

По-рано днес председателят на БСП Корнелия Нинова заедно с народни представители от левицата  от комисиите по бюджет и финанси и икономика и туризъм се срещнаха с представители на Българска асоциация на експертите в туризма относно последствията за сектора от борбата с коронавируса и нужните мерки за излизането от тази криза. Те изразиха своите притеснения от ситуацията, както и липсващите мерки от страна на държавата за подмомагане на работещите в този сектор.

„Няма съмнения, че туризмът е  най-засегнатият сектор от тази криза. От БСП  отново ще  предложим пакет за помощ на работещите в туризма, след като предложението ни в Закона за действията при извънредно положение бе отхвърлено. Нужно е секторът да бъде съхранен, за да може да бъде възстановен след кризата с коронавируса”, заяви Корнелия Нинова.

Зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Христо Проданов  обясни, че наредбата, издадено от Николина Ангелкова, с която се цели помощ на туроператорите е в противоречие със Закона за туризма : „Не може наредба да се поставя над разпоредбите на закона. Нужни са законодателни и икономически мерки. От миналата седмица  във Франция и Испания вече действат такива конкретни мерки”.

Другата седмица БСП ще продължи консултациите си с представители от бранша.

big5.bg

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене