Българският еврокомисар Мария Габриел стана четвъртият факлоносец на Олимпийския огън, който беше запален днес в Гърция

Пътуването на Олимпийския огън от Гърция към Токио, където ще се проведат Летните олимпийски игри тази година, започна тази сутрин, съобщи АНА-МПА. Церемонията по запалването на огъня по традиция се проведе в родината на Олимпийските игри, Древна Олимпия (Южна Гърция), в присъствието на гръцкия президент Прокопис Павлопулос, президента на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах, представители на организационния комитет за Токио 2020 и членове на правителството.

За първи път от 1984 г. насам обаче запалването на огъня стана без зрители заради пандемията от новия коронавирус. Огънят беше запален чрез параболично огледало от първожрицата, гръцката актриса Ксанти Георгиу. Първият факлоносец на Олимпийския огън беше гръцката олимпийска шампионка в спортната стрелба Анна Коракаки, която при паметника на Пиер де Кубертен предаде факлата на шампионката в маратона на игрите в Атина през 2004 г. Мизуки Ногучи от Япония.

Трети поред факлата с огъня пое заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас, а след него – еврокомисарят по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел. Дамата от Хаджидимово представи и съседна Гърция страната ни.Пътуването на огъня в Гърция ще продължи осем дни.

struma.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене