298 жертви на сваления в Украйна малайзийски самолет

паднал воинг в Украйна

Малайзийски самолет „Боинг 777“ с 283-ма пътници и 15 души екипаж на борда се разби в четвъртък вечерта на територията на Украйна, в Донецки район, близо до село Грабово, на около 80 км от град Донецк. Всичките, общо 298 души от различни страни, загинаха. От външното ни министерство обявиха, че на борда на самолета не е имало български граждани, пише БГНЕС.

„Малайзийските авиолинии изгубиха контакт с полет MH17, пътуващ от Амстердам“, заяви в Туитър компанията, която вече беше разтърсена от мистериозното изчезване през март на самолета, осигуряващ полет MH370 между Куала Лумпур и Пекин. „Последната известна позиция на самолета беше над Украйна“, уточняват Малайзийските авиолинии.

Самолетът пътувал от Амстердам за малайзийската столица Куала Лумпур, където бил очакван към 6 ч местно време (22 ч по Гринуич днес). Според украинския президент Петро Порошенко не е изключено самолетът да е бил свален. „Това е третият трагичен случай в последните дни след самолетите Ан-26 и Су-25 на украинските въоръжени сили, свалени на територията на Русия“, заяви Порошенко, цитиран в комюнике на президентството.

„Шокиран съм от съобщенията за катастрофирали самолет. Започнахме незабавно разследване“, заяви малайзийският премиер Наджиб Разак, цитиран от Си Ен Ен.

Украинският премиер Арсений Яценюк също нареди незабавно да започне разследване.

„Не изключваме самолетът да е бил свален и подчертаваме, че украинските въоръжени сили не са извършвали стрелба, която да може да достигне мишени в небето“, посочи от своя страна украинският президент Петро Порошенко и поднесе съболезнованията си на семействата на жертвите.

Според Антон Герашченко, съветник на вътрешния министър на Украйна, машината е свалена с ракета „Бук“ , тип земя-въздух.

Според източник от Киев, до пътническия самолет е летял украински военен Ил-76 и е възможно сепаратистите да са искали да свалят него, но ракетата да е попаднала в машината от Малайзия.

От ръководството на самообявилата се Донецка народна република (ДНР) категорично отхвърлиха, че имат нещо общо с инцидента. Те посочват, че нямат на въоръжение ракетен комплекс „Бук“.

Самолетът е летял на височина 10 000 метра. Едва ли сепаратистите имат ракети, които да стигат такава височина, коментират специалисти.

Други анализатори обаче изтъкват, че в района, където е паднал боингът, постоянно се водят сражения.

Опълченците заявиха от своя страна, че Боинг-ът е бил свален от украински самолет. „Очевидци видели, че Боинг 777 е бил атакуван от украински изтребител. След това пътническият самолет се разцепил на две и паднал на територията на Луганската република (самопровъзгласена от опълченците в Източна Украйна). След атаката украинският самолет беше свален и също падна на територията на Луганската република“, съобщи официалният сайт на „републиката“.

Кремъл съобщи, че руският президент Владимир Путин и американският му колега Барак Обама са разговаряли по телефона за падането на самолета. „Руският президент информира президента на САЩ за доклад на авиодиспечерите, който пристигна малко преди телефонния им разговор и според който малайзийски самолет се е разбил в Украйна“, съобщи руското президентство в комюнике. Холандският премиер Марк Рюте заяви, че е „шокиран“ от инцидента.

Путин обвини Украйна, че „носи отговорността за ужасната трагедия“, каквато е катастрофата със сваления малайзийски самолет над източната част на Украйна. „Няма съмнение, че държавата, в която това се е случило, е отговорна за тази ужасна трагедия“, каза руският президент, цитиран от РИА Новости. „Тази трагедия не би станала, ако имаше мир в тази страна, ако военните операции в югоизточната част на страната не бяха възобновени“, каза Путин.

Украинските власти затвориха всички въздушни коридори над източната част на страната, съобщи Евроконтрол. „Всички полетни планове, включващи тези въздушни коридори, са отхвърлени от Евроконтрол“, съобщи ръководството на европейското въздушно движение, което уточни, че „тези коридори ще останат затворени до ново нареждане“.

Световни авиокомпании, включително българската компания „България ер“, спират полетите си над Украйна.

Съветът за сигурност на Организацията на обединените нации ще проведе извънредно заседание в петък в Ню Йорк. Поводът е катастрофата с малайзийския пътнически самолет. Срещата бе поискана от Великобритания. По-рано генералният секретар на ООН Бан Ки мун се обяви за международно разследване на катастрофата.

Катастрофата на пътническия самолет по малайзийска авиокомпания в източната част на Украйна, за който има съмнения, че можа де е бил свален, разтърси западните пазари и свали цените на акциите на авиокомпаниите на фондовите борси. Инвеститорите се опасяваха, че инцидентът може да има въздействие върху глобалната икономика.

На Уолстрийт индексите забиха надолу след обявяването на катастрофата: Дау Джонс изгуби веднага 0,42 процента към 21 часа бълг. Време, Насдак – 0,81%, а по-широкия S & P 500 – 0,60%.

Европейските фондови пазари също бяха силно засегнати от несигурността и закриха със сериозен спад. Пазарът в Париж спадна с 1,21%, във Франкфурт индексът DAX спадна с 1,07%, Лондонската фондова борса спадна с 0,68%.

Азиатските фондови пазари все още са затворени по това време.

Валутният пазар остана сравнително стабилен, но петролът в Ню Йорк (WTI) с доставка през август подскочи с два долара, сорт „Брент“ от Северно море в Лондон поскъпна с 0,73% до 107,91 долара.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене