Петър Чобанов: Актуализацията няма аналог. Кабинетът пое отговорността да гарантира финансовата стабилност на страната и да осигури гъвкавост и надежден буфер за следващи правителства

zx620y348_2072166

Дава се държавна гаранция в размер на 2 млрд.лв. за Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Трябва да се заздрави дисциплината относно бюджет на НЗОК, подчерта

министърът на финансите

16/07/2014

За информация: тел. 940.27.70

Предложената актуализация няма аналог. Досега няма отиващо си правителство, което да поеме отговорната позиция и да осигури гъвкавост и надежден буфер за правителствата, които идват след него. Това заяви министърът на финансите Петър Чобанов след заседанието на Министерския съвет, на което беше одобрена актуализация на бюджета на НЗОК и на държавния бюджет за 2014г. Министърът подчерта, че по този начин се гарантира финансовата стабилност на страната. „Постарали сме се да осигурим фискални буфери, те да са видими за всички и ако се наложи, да бъдат използвани“, каза Чобанов. По думите му актуализацията на бюджета цели да гарантира гъвкавост и да осигури възможност на следващото правителство да оперира нормално в среда, когато няма да има работещ парламент.

Министърът отбеляза, че предлаганата актуализация е мотивирана от взетото политическо решение на базата на постигнато съгласие между политическите сили на консултациите при президента за изготвяне на промени на държавния бюджет за 2014 г. и на бюджета на НЗОК за настоящата година.  „Актуализацията не противоречи на тезите, които сме излагали до момента, но ситуацията изисква подобни решения“, добави Чобанов.

Министърът изтъкна, че набелязаните мерки предвиждат в краткосрочен план засилване на фискалните буфери, които ще са на разположение на следващите правителства. „Общественото доверие, което ще осигурим по този начин във възможностите на следващи правителства да гарантират стабилността, е ключово условие за финансовата стабилност на страната. Подсилването на фискалните буфери ще подкрепи това доверие. Ще се даде ясен сигнал, че държавата разполага с необходимите инструменти и ще предприеме необходимите действия за постигане на поставената цел“, каза Чобанов.

Той беше категоричен, че промените в бюджета на НЗОК и в държавния бюджет не са единственото възможното решение. Според Чобанов има възможност държавният бюджет за 2014г. да бъде изпълнени и при сегашните параметри, ако се реализират мерки по отношение на събираемостта на приходите и ограничаване на разходите. „Същото се отнася и за изпълнението на бюджета на НЗОК за 2014 г., в който съществуват редица резерви, свързани с възможности за оптимизиране на дейността и със засилен контрол върху изразходването на финансовите ресурси“, подчерта министърът на финансите. Той беше категоричен, че набелязаните дисциплиниращи мерки трябва да бъдат наистина приложени от Надзорния съвет и НЗОК. „Необходимо е да се приемат законодателни промени, които да заздравят дисциплината в системата. Не може да продължава това непрекъснато увеличаване на ресурса, а срещу него да не стои една отговорна реакция“, каза министърът на финансите.

Чобанов обясни, че за да се осигури по- голяма гъвкавост и възможност за предприемане на мерки от следващи правителства, в актуализацията е предвидено дефицитът по консолидираната фискална програма да бъде увеличен със 725 млн.лв. „Това е 0,9% от прогнозния БВП. Тоест дефицитът се увеличава на 2,7% от БВП. 225 млн. лв. е актуализацията на бюджета на НЗОК и 500 млн.лв. е намалението на заложените приходи“, каза министърът. Той подчерта, че очерталото се изоставане може да бъде компенсирано с мерки за повишаване на събираемостта. „Втората половина на годината ще е по- богата на приходи и ще навакса изоставането, както се случи и миналата година“, напомни Чобанов. По отношение на парите за НЗОК той поясни, че 200 млн.лв. са предназначени за болничната помощ и 25 млн.лв. – за осигуряване на лечението на онкоболните.

Министърът каза още, че за да се осигурят необходимите буфери, трябва да се увеличи и таванът на дълга с 3,4 млрд.лв. „Какъвто и вариант да бъде избран по отношение на ситуацията около КТБ, това изисква допълнително изразходване и ангажиране на публичен ресурс. Той трябва да бъде взет под формата на допълнителен дълг. Този буфер може и да не бъде изразходен. Той съдържа в себе си 725 млн.лв. допълнителен дефицит, а останалите 2,7 млрд.лв. дават възможност да се предприемат мерки за осигуряване на стабилността като цяло в икономиката и финансовата система. Оставяме един голям буфер, който да покаже, че държавата застава с всички възможни средства зад стабилността на финансовата система и ще продължи да го прави дори и при смяната на правителства и в ситуация, когато няма работещ парламент“, добави министърът. Според него актуализацията позволява при едно дисциплинирано поведение по отношение на приходите и разходите дефицитът в края на годината да бъде и по- малък от заложеното, което се дава в момента.

Чобанов обърна внимание и на предвидената допълнителна възможност за даване на държавна гаранция в размер на 2 млрд.лв. за Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Гаранцията също може и да не бъде използвана, но с нея се дава допълнителна възможност за реакция на Фонда. Министърът обясни, че гаранцията не касае директно дефицита и дълга на държавата.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене