Сандански – природният санаториум на Европа

В подножието на Пирин планина, насред Сандан­ско–Петричката котлови­на е разположен един от малките, но изключително красиви български градове – Сандански. Заради гео­графското си разположение и мекия климат той е извес­тен като едно от най-топлите места в България. Прият­ните климатични условия, красивата природа и инте­ресните забележителности в околността му го превръщат в туристическа дестинация и приятно място за отдих и разходки през почивните дни.

СТОБСКИТЕ ПИРАМИДИ – ОТ­КРИТ УРОК ПО ГЕОЛОГИЯ

Интересно за Сандански е, че се намира на почти ед­накво разстояние от гръц­кия град Солун и от столица­та ни – София, което пък го прави важен център по меж­дународния главен път Е79. Сред­ната го­дишна темпе­ратура е +14 гра­дуса, което е из­ключи­телно благо­при­ятно за целогодишния тури­зъм в града. Освен с мекия си климат Сандански е из­вестен и с чистия си въздух. Затова много хора го посе­щават, за да се отделят за момент от суматохата в го­лемия град.

Град Сандански е един от най-старите градове не само в България, но и на Балкани­те и в Европа. Първите посе­ления на човека на мястото на дн. гр. Сан­дански датират от края на 13 и начало­то на 12 век пре­ди Хри­ста, от времето на брон­зовата епоха. Откритите през миналата година четири погребения показаха, че градът е съвре­менник на Троянската война и не е изключено траките населявали този район да са участвали на страната на троянците.

ЕПИСКОПСКА БАЗИЛИКА В САН­ДАНСКИ ЩЕ ВИ ВПЕЧАТЛИ С УНИКАЛНИ ПОДОВИ МОЗАЙКИ

Първите писмени све­дения за района дават ан­тичинте автори Плутарх и Страбон, които макар и не абсолютно точно локализи­рат в долината на Средна Струма тракийские племена меди и синти. През IV в. пре­ди Христа те биват завладя­ни от Филип Втори Македон­ски, а от II в. преди Христа от легионите на римската ре­публика. Именно при завла­дяването на медите от Рим, при някои от техните походи като пленник в Италийския полуостров попода и траки­еца Спартак. За него през 70-те години на нашия век, немския професор по антич­на история Циглер, доказва че е принадлежал на тракий­ското племе меди, населява­що земите около гр. Сандан­ски.

Съчетанието на благо­приятни природни дадености, заедно с бо­гатството от минерал­ни извори с различна термалност (в района на община Сандански има над 80 извора с темпера­тура от 42 до 81 градуса) и ниска минерализация леку­ва множество заболявания и прави мястото подходящо за заселване на човека по тези места. Още от дълбока древност именно тези бла­гоприятни условия за живот превръщат района в един от най–старите центрове на Балканите.

За най-ранната история на града черпим сведения от изворите на Тукидит и По­либий, в които се споменава, че е заселен от тракийски племена още от V в. пр. Хр. По-късно завоеванията на Александър Велики дават възможност на местните племена да се докос­нат до ценностите на средиземномор­ската цивилизация. Това слага траен отпечатък върху ця­лостното културно–историческо разви­тие на региона. Не след дълго Римската империя насочва си­лите си към завладяване на тези земи и племена, в това число и на медите.

До IV в. градът е един от първите епископски центро­ве в България, а в края на VI в. е разрушен от варварски племена. Тогава получава и името си Свети Врач в па­мет на народните лечители – двамата братя Козма и Дамян. Това име остава до 1947 г., когато е преимену­ван на Сандански, на бъл­гарския войвода Яне Сан­дански – деец на Вътреш­ната македо­но–од­ринска револю­ционна органи­зация.

Без­спорно днес градът е един от известните туристиче­ски центрове – посещаван e както от българи, така и от много чужденци. За това допринасят и многобройни­те фестивали, организирани всяка годи­на. Градът е домакин как­то на Пирин фолк, така и на Балкански младежки фес­тивал. Те оси­гуряват много празнична и весела атмос­фера всеки сеп­тември. Тогава Сандански е пълен с хора от цяла Европа, музика се чува от всеки край на града, моми­чета и момчета се надиграват под звуците на българския фолклор. Надали има човек, който не би се насладил на тези дни в града. Тук се про­вежда и Фестивал на мла­дото червено вино, тъй като тази област е известна с ху­бавата напитка. Несъмнено всеки, посетил в Сандански, може да се наслади на при­ятна разходка из големия и красив парк на града, на хубави сортове вина и пре­красно време.

Освен с фестивалите гра­дът може да се похвали и с Археологически музей, кой­то с оглед на проучваните обекти се е превърнал в съ­щински изследователски център. Един от най-инте­ресните обекти, разкрити в последните години, е Епис­копският комплекс, нами­ращ се зад сградата на ста­рото кметство. Той включва Епископска базилика, поме­щения и сгради, които про­дължават да се проучват в момента.

ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ – ГРАДЪТ С ИМЕ НА БЪЛГАРСКИ РЕВОЛЮЦИО­НЕР

Градът е избиран за турис­тическа дестинация и пора­ди факта, че около него има още куп прекрасни кътчета, до които може лесно да се стигне. Това са Мелник, Ро­женски манастир, Рупите, Самуиловата крепост. Ос­вен че всички са в непосред­ствена близост до Сандан­ски, те са и места с наистина интересна и завладяваща история и прекрасна приро­да.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене