Днес Православната църква почита паметта на Св. преподобни Мартиниан

Пламъка на изкушенията с проливане на сълзи погасил си, блажени
и, обуздал морското вълнение и устремлението на зверовете, си викал:
Препрославен си, Всесилни, Ти, Който от огъня и бурите ме спаси.

Преподобни Мартиниан решил никъде да не се настанява за постоянно, а непрекъснато да пътува и така за две години обходил 164 града

Преподобни Мартиниан бил родом от Кесария ПалестинскаРечник. На 18 години той се оттеглил в една планина в Кападокия и там прекарал 25 години в пост, бдение, молитва и борба с много изкушения.

Когато една жена дошла да го изкушава и видял, че ще падна в грях с нея, той скочил бос в огъня и стоял там докато от болка била убита у него всякаква похот. Когато му се явили други изкушения, той избягал на самотна скала всред морето, за да се спаси от съблазън. По Божи промисъл делфин го дочакал и на гърба си го изнесъл на брега.

Тогава Мартиниан решил никъде да не се настанява за постоянно, а непрекъснато да пътува. За две години той обходил 164 града, като навсякъде проповядвал и поучавал народа. Най-после стигнал в Атина, където се поминал в 422 година.

© Жития на светиите, Синодално издателство, 1991 година.

11 красиви имена черпят днес, почитаме светец, съблазняван от похотлива жена.

Заради чудният му живот днес празнуват всички, които носят имената:  Евлоги, Евлогий, Евлогия, Живка, Зоя, Светлана, Фотина, Мартин, Мартиниан, Мартиниян, Марти.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене