Израел прие предложението на Египет за примирие в Ивицата Газа

ивицата Газа

Снимка: REUTERS

За седмица са убити 186 палестинци, по сведение на световните медии

Израелският кабинет за сигурност прие предложеното от Египет примирие в Ивицата Газа, съобщи Ройтерс, позовавайки се на съобщение от канцеларията на премиера Бенямин Нетаняху.

Кабинетът реши да отговори положително на египетската инициатива за спиране на огъня, което да започне тази сутрин, се казва в изявлението. Говорител на „Хамас“ заяви по-рано, че групировката не е получила още официално предложението. Военното крило на „Хамас“ „Бригадите ал Касам“ обаче отхвърли предложението за спиране на огъня и се закани да ескалира конфликта с Израел.

Египет, който традиционно посредничи между Израел и палестинците, предложи прекратяване на огъня в 9 часа българско време днес. Палестинският президент Махмуд Абас, специалният пратеник на Квартета за мир в Близкия изток – Тони Блеър, както и американският държавен глава Барак Обама изразиха подкрепа за предложението. 

„Израелската армия се подчини на решението на политическото ръководство на страната и прекрати военните действия в сектора Газа, но ще отговори на опитите за обстрел от страна на палестинските бойци“, обяви един от ръководителите на амейската пресслужба Питър Лернер, цитиран от РИА Новости. 

Броят на палестинците, убити от началото на израелската офанзива в анклава преди седмица, достигна 186 души, предадоха световните медии. /БЛИЦ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене