20 мегавата ток е ударил двамата работници в ВЕЦ “Самораново”, чудо е, че са оцелели

20 мегавата ток е ударил двамата работници във ВЕЦ “Самораново”, чудо е, че са оцелели. Георги Ранов и Красимир Велинов, които получиха изгаряния по време на работа във ВЕЦ-а, са били по график на работа, съобщиха от Инспекция по труда в Кюстендил. Проверката продължава. Изпратена е призовка до собственика на ВЕЦ “Самораново” – “Енерго Про България”, да представят още документи.

При огледа на място от експерти на Инспекцията по труда са станали известни факти и обстоятелства, при които е станал инцидентът. В 8,30 ч. във вторник, когато двамата оператори са били ударени от волтова дъга, те са включвали захранването с електрическа енергия на хижа “Отовица”, която е на около километър над централата. В момента на включването прекъсвачът сам се изключил. Кр. Велинов и Г. Ранов усетили необичайна миризма да идва от една от клетките в централата. Отворили малка вратичка, за да установят причината за миризмата, но ги ударила волтова дъга от 20 мегавата. За щастие, както “Струма” писа, двамата оператори са се отървали само с изгаряния по лицата, единият от тях и по дясната ръка в областта на предмишницата. По случая е образувано досъдебно производство в РУ – Дупница. Уведомен е и дежурен прокурор в Районна прокуратура – Дупница.

Хора, работещи в сферата на електричеството, коментираха случая: “Двамата мъже са извадили голям късмет. Всичко е станало за секунди. Имало е голяма вероятност да станат на пепел от такова високо напрежение. 20 мегавата електричество за секунди стопяват стоманена жп релса”, коментират специалисти.

Директорът на Инспекцията по труда в Кюстендил Валентин Златински съобщи пред “Струма”: “Проверката продължава по документи. Експерти са иззели наличната документация във ВЕЦ-а. Изпратили са призовка до собственика на централата да представят още документи. На този етап не мога да кажа дали има нарушения. Работниците са били по график на работа”, заяви Златински.

Както “Струма” писа, Кр. Велинов и Г. Ранов са откарани в столична клиника по изгаряния. Няма опасност за живота им.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене