Делото за конфискация на имуществто на Братя Галеви тръгва отново

братя Галеви

Адвокат Анани Константинов: Прогнозирам дълъг процес, не по-малък от 2 години, от КУИПД са се престарали с материалите, четохме ги 4 месеца

Окръжният съд в Кюстендил възобновява днес делото за конфискация на имуществото на Братя Галеви и техните съпруги и фирмите, в които те са участвали, пише вестник “Вяра” в днешния си брой. Касае се за отнемане на 9 луксозни автомобила, имоти в Ресилово, община Сапарева баня, и дялове от фирми на стойност 4 250 189 лв.

Пламен Галев и Ангел Христов са в неизвестност от 3 май 2012 година, след като влезе в сила присъдата по наказателно дело, потвърдена и от последната инстанция – Върховен касационен съд. Те бяха осъдени на 5 години лишаване от свобода. Делото бе заведено по иск от Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност

Процесът стартира отново, след като върховните магистрати се произнесоха по тълкувателно дело, заведено от омбудсмана на България Константин Пенчев трябва ли да има причинна връзка между конкретната престъпна дейност, времето на нейното осъществяване и придобитото имущество. Според отменения Закон за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, не се иска такава причинна връзка. Сега върховните магистрати са категорични, че единствено касационните дела могат да бъдат спирани, в случай че се чака становище на Върховния касационен съд по тълкувателни въпроси. Всички останали дела обаче трябва да си вървят по каналния ред, какъвто е и случаят с делото за конфискация на имуществото на безследно изчезналите Пламен Галев и Ангел Христов.

„Очаквам на делото да се даде ход, още повече че сега правното положение на ответниците е по-добро след тълкувателното решение на Касационния съд. Комисията ще трябва да търси доказателства дали има връзка на имуществото, което имат Галеви, с тяхното деяние. Делото беше спряно до произнасяне на тълкувателно дело №7. Съдът трябва да даде квалификация на казуса какво иска комисията, на какви доказателства се позовава, има ли спорни. Ще ни се каже и какви обстоятелства трябва да доказваме“, сподели единият от особените представители на Пламен Галев, Анани Константинов.

Юристът прогнозира дълъг процес от не по-малко от две години. „Делото е обемно, ние трябва да прочетем материали, което ни отнема 3-4 месеца. Комисията се е престарала и е прилагала всякакви документи, под които излиза името Галеви. Теоретично от комисията пак могат да искат призоваване на Братята, но инспекторите знаят, че тях ги няма. Кой ще ги осигури, то това искане обективно не е възможно. Този факт е в основата си ние да бъдем назначени за особени представители след искането на комисията, която е поела и разноските за нашите възнаграждения. Защитата им е с особени представители“, добави още Константинов.

Братя Галеви и техните съпруги се представляват от общо 7 служебни защитници. Делото тръгва със седмица по-рано от обявеното заради ангажираност на един от адвокатите.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене