Пощальон оповестява 100-годишния юбилей на храма „Св. пр. Илия” в Никудин

црквата св. пророк Илия

Тържествата започват на 18 юли в ранни зори, сн: Община Струмяни

Празнична литургия, водена от Неврокопския митрополит Серафим, фотоизложба, кулинарна изложба „Запомнено от нашите баби”, концерт на духов оркестър и ансамбъл за народни песни и танци – Сандански, Гуна Иванова, заря, веселие и много изненади са подготвили Инициативният комитет под председателството на Атанас Стоянов, Димитър Чапкънов, с участието в организацията и на много родени и израснали в Никудин. Тридневните тържества се организират под патронажа на кмета на община Струмяни Емил Илиев и са част от големите храмови празници по Малешевието, с благослова и молитвите на Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим.

Програмата на Инициативния комитет е изпълнена докрай, а най-важната – ремонтните и възстановителни дейности в храма са осъществени. Всички никудинци са в очакване на тържествата, които започват на 18 юли в ранни зори, когато техният многогодишен пощальон Иван Стоянов с колело ще занесе до всяка врата юбилеен вестник „Вярата ще ни съхрани”, а вечерта официално ще се открие фотоизложбата, посветена на 100-годишния юбилей с концерт на духов оркестър Сандански.

В събота празникът продължава с традиционни народни борби, официална церемония и слово по случай 100-годишнината на храма, концерт на Никудинските баби, ансамбъла за народни песни и танци при читалището в Сандански, със специалното участие на Гуна Иванова, веселие „На мегдана като някога” и заря. Неврокопският митрополит Серафим ще отслужи в неделния ден празничната света литургия с водосвет и курбан за здраве и благоденствие. В двора на храма ще бъде позиционирана кулинарната изложба „Запомнено от нашите баби” и официално ще се освети и новият пенсионерски клуб в Никудин.

В организацията на тържествата на храма в Никудин участва цялото село. Никудинци очакват гости отблизо и далече горди – с великолепието на храм Св. п р. Илия, обединени – с родовите корени, богати – с патриотизма в сърцата, възраждащ духовността.

www.blagoevgrad.eu

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене