Археолози сензационно: Херкулес е живял край Рупите

До този извод стигна доц. д-р Людмил Вагалински, който ръководи археологическите разкопки в града на римляните

Най-великият митичен герой Херакъл (Херкулес) е живял в античния град Хераклея Синтика край Рупите по време на изпълнението на легендарните си дванадесет подвига. До този извод стигна доц. д-р Людмил Вагалински, който ръководи археологическите разкопки в града на римляните, съобщава „Монитор“.  

За тази хипотеза освен от древните епически песни на Омир, Креофил от Самос, Паниасис от Халикарнас, чичо на Херодот и редица други древногръцки поети, възпели прословутия герой, свидетелстват и последните археологически открития в античния град Хераклея Синтика край Рупите, Петричко.

Преди броени дни, точно преди приключване на сезона, екипът на доц. д-р Людмил Вагалински, който от 2007 г. насам проучва античния град, открива крака и кривака, които са част от монументална мраморна скулптура на Херкулес.

Малко преди тези епохални находки археолозите се натъкват и на оброчна плочка и теракота, изобразяващи същия митичен персонаж.

„Всичко се подрежда логично: Херакъл е митичният родоначалник на царете на древните македони и епоним (даващ името) на града Хераклея Синтика. Догодина започваме разкопките именно с проучването на тази част, където предполагаме, че може да е бил издигнат храмът в чест на Херакъл“, коментира доц. Вагалински.

По думите на учения откритите фрагменти са част от статуя в човешки ръст, изработена от първокачествен мрамор и със също такава вещина в извайването.

„До крака на Херкулес открихме част от кривака му. Разбираме, че това е именно неговото легендарно оръжие по изобразените върху него капковидни вдлъбнатини, които всъщност представят клоните, окастрени, според митологията, от боздугана на Херакъл.

Кривакът, с който той извършва своите подвизи“, разяснява доц. Вагалински, който е и директор на Националния археологически институт с музей при БАН.

Руините на античният град Хераклея Синтика е едно от най-популярните и уникални археологически открития. Намира се на по-малко от километър в близост до храма на Ванга в м. Рупите, община Петрич.

Върху южния склон на вулканичното възвишение Кожух. В древността градът е бил център на областта Синтика, населявана от тракийското племе синти, за което споменават Омир, Херодот и Тукидид.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене