Венцислав Поюков от село Кочан: Пазете корените на родословните дървета! Те ни съхраняват вечно!

Семейство от село Кочан, община Сатовча, е решило да съхрани по свой начин историята на своя род и на селото. В къщата си то е подредило етнографски кът с предмети от бита и фотоси от различни периоди.

На видно място е поставено направеното родословно дърво на рода. Много гости на Кочан посещават импровизирания музей, за да се запознаят с миналото на селото.

Идеята за оформянето на етнографския кът е породена от носталгията по отминалото време, каза Венцислав Поюков. Той направил къта заедно с баща си Андрей и техни близки. Част от експонатите са донесли съседи.

Венцислав Поюков: „Това са предмети, които ние сме използвали, ние си ги имаме, те са си наши, автентични.”

Семейството е събрало и много снимки на хора от рода си, както и фотоси, свързани с историята на селото. На тях могат да се видят първият пощальон, някогашни кметове, местни търговци. Интересно е и родословното дърво на Поюковия род. То е изработено през 2006 година, когато представителите на рода правят среща на поколенията.

„От коя година тръгва родословното дърво?“

Венцислав Поюков: „Ориентировъчно се предполага, че назад във времето – може би 150-200 години, е първият представител. Пазете корените си на родословните дървета! Те ни съхраняват вечно!“

Тази година предстои нова родова среща. Ще се наложи да бъде изработено и ново родословно дърво, за да се добавят най-младите представители на рода. Според Венцислав то ще им напомня винаги, че корените им тръгват от родопското село Кочан.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене