15 000 туристи посрещнаха Нова година в Банско

58 атрактивни кукера гониха злите духове и пазиха хорото в Банско

Банско и тази година се оказа сред предпочитаните места за посрещане на новата година, а легловата база е била почти на 100% заета, коментираха от хотелиерския бранш в курорта. Най-много са били българските туристи, както и тези от Румъния, Гърция, Турция и Македония. От бранша споделиха, че е трудно да се каже колко е бил броят им, но според тях е надхвърлил 15 000 души. Въпреки натовареността на курорта новогодишната нощ е протекла спокойно, без сериозни инциденти.

Изключително натоварена е била и ски зоната въпреки увеличените от 26 декември ски карти, които са вдигнати с 5 лева и от 65 вече са 70 лева.

Традиционно хиляди се стекоха в полунощ в центъра на града, където изслушаха новогодишното слово на президента и посрещнаха заедно Новата 2020 година. Тържествена заря озари небето точно в 12:00 часа, а на площада се извиха дълги хора.

Празникът продължи на първи януари с атрактивен кукерски фестивал. Началото му бе дадено от кмета Иван Кадев, който поздрави  всички с Новата 2020  година и пожела тя да бъде ползотворна и успешна, изпълнена с възможности за всички. Малки сурвакарчета нарекоха на градоначалника за здраве  и благополучие, успешна и ползотворна нова година.

След приветствието на кмета започна дефилето на кукерските групи от трите квартала на града. Стотици участници, преоблечени в народни носии, изпъстриха площада в курортния град. Народна носия облече и заместник-кметът на общината Стойчо Баненски.

58 атрактивни кукера гониха злите духове и пазиха хорото. Пресъздадени бяха и традиционните за града ритуали. Най-многобройна тази година бе групата на махала Вийоново блато, която се представи с 27 кукера, 157 носии и допълнително 8 маскирани участници със звънци, без кожи. С 21 кукера, 89 носии и 8 маскирани участници се представи махала Костей блата, а махала Улевиница дефилира с 10 кукера, 80 носии и 6 маски.

Най-малкият участник тази година в Банско бе 7-месечният Ноа, чиято майка Лазарина Бистрина-Бланко е омъжена в чужбина, но заради желанието й е да закърми сина си с любов към българските традиции и обичаи го пременила в народна носия.

Сред кукерите най-малкият участник пък бе Георги Живков, който е на една годинка и три месеца.

След края на дефилето на площада в Банско се извиха кръшни хора и разнообразиха деня на жителите и гостите на Банско.

ЯНА ЙОРДАНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене