Спешна сбирка на Светия синод заради строеж на крематориум в Кърналово

Светият синод на Българската православна църква е против изграждането на крематориум край петричкото село Кърналово. Очаква се висшето духовенство до броени дни да излезе с официално становище относно инвестиционното намерение на софийското дружество „Евиан 1” ООД. Фирмата иска да построи крематориум в Кърналово. Предложението на инвеститора вече е получило одобрението на Басейнова дирекция и РИОСВ-Благоевград. Сега остава общинският съвет в Петрич да вземе решение за одобрение на Подробен устройствен план.

„Светият синод е категорично против това намерение.
То е несъвместимо с вярата ни на православни християни.

Недопустимо е като отно шение към човека, създаден по божи образ и подобие”, ка тегоричен е Неврокопският митрополит Серафим. Идеята за крематориума разгневи жителите на петричките села. Те се заканиха да се съберат на протест и да блокират пътищата в региона, за да не допуснат изграждането на такова съоръжение. Народният представител от Петрич – Стоян Божинов, увери, че ще подкрепи протеста на съгражданите си и няма да допусне софийския инвеститор на територията на община Петрич. Депутатът от ВМРО-БНД подчерта, че южният град ще се развива като туристическа дестинация, наблизо са храмът на Ванга и античният  град Хераклея Синтика.

Затова е недопустимо край тях да се горят човешки трупове. Районът е известен със своето зеленчукопроизводство, а крематориумът ще замърси почвата, твърди още Божинов. Той смята, че крематориумът се строи в Петричко заради близостта до Гърция. В южната ни съседка православната църква е изключително строга по въпроса с кремирането на трупове и  най-вероятно инвеститорът има намерение да транспортира труповете на гръцки граждани и да ги изгаря в крематориума  край Кърналово.

Според Божинов капацитетът на съоръжението ще позволява дневно да бъдат кремирани тленните останки на 8 души. „Има риск от замърсяване на околната среда с вредни вещества и живак. Отделно от това трябва да се знае, че практиката е в разрез с православната вяра. Бог е създал човека от пръст и след приключване на земния му път тленните останки трябва да бъдат предадени обратно в пръстта”, каза още Стоян Божинов

Вестник Топ Преса

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене