БДЗП Гоце Делчев отчете успешните си дейности през 2019г.

Отчетът на природозащитната за отиващата си 2019 включва участие в конкретни дейности на територията на общините Гърмен, Хаджидимово, Сатовча, Гоце Делчев, Сандански, Доспат и  Сърница, при които съдействие в различните мероприятия  и инициативи са оказали държавни и общински служби, техни служители, както и доброволци и съмишленици в опазването на птиците и природата на България.

В отчета обаче,  не са представени сигналите и акциите по спасяването на различните видове птици и техните местообитания.

Така  през януари  се проведе  Среднозимно преброяване на водолюбивите птици.

Това е ежегодна дейност на БДЗП, която има за цел да установи струпването на зимуващите водолюбиви птици и проследи динамиката в числеността на техните популации по разливите на реките и водоемите на страната.

За трети път тази година в екипа на БДЗП Гоце Делчев се включи  и ловен експерт, с който следяхме за бракониери  и нарушители на закона за лова.  Ние преброихме водолюбивите птици по поречието на р.Места  (на Юг от гр.Хаджидимово, на Север  до гр. Разлог), както и в яз. Доспат ,където беше установено замърсяване с битови и строителни отпадъци по поречието на р. Места. Съдействие в преброяването оказаха ДГС – Гоце Делчев, ДЛС „Дикчан“ – с. Сатовча, ЛРС „Сокол“ – гр. Гоце Делчев, Община Гоце Делчев, ДГС „Селище“ – гр. Сърница и Община Хаджидимово, каза председателят на гоцеделчевското дружество ,Димитър Попов .

На 26 февруари бе пусната видеокамерата за онлайн наблюдение на щъркелово гнездо в с. Баничан – сезон 4, съвместно с читалище „Изгрев 1930“, а на 1-ви март  организирахме посрещане на Баба Марта в приют за стари магарета с. Баничан с възпитании на ДГ „Джани Родари“  Гоце Делчев и читалище „Изгрев 1930“-Баничав. На 9-ни март  продължихме дейността си с Клуб „Приятели на птиците“ с ученици от Първо ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ гр. Гоце , а на 25 –ти март поставихме началото на кампанията „Осинови щъркелово гнездо“. Основната идея на кампанията, която стартирахме съвместно с читалище „Изгрев 1930“-Баничан , бе да бъдат осиновени щъркеловите гнезда в  Баничан и да бъдат полагани грижи за тяхното опазване. В рамките на две седмици бяха осиновени всичките 11 гнезда в селото от осиновители от различни краища на страната и чужбина. На всяко осиновено гнездо бе поставена табела указваща имената на осиновителите. В нея се включиха и самодейци от община Гоце Делчев, както и представители на местната власт.

Месец април  и по скоро датата 23-ти  започна участието на клона на БЗДП в Гоце Делчев  в проекта „Живот за птиците“ изпълняван от „ЧЕЗ Разпределение България“ и БДЗП.

Основната част от дейностите бе извършването на теренни проучвания за смъртността на птиците, причинена от въздушните електропроводи. Чрез нашето участие бяха идентифицирани най-рисковите за птиците електрически стълбове и въздушни електропроводи на територията на четири общини: Гоце Делчев, Гърмен, Хаджидимово, Сандански, споделя  Димитър Попов .

Май месец за БЗДП Гоце Делчев бе белязан с  участие в схемата за мониторинг на обикновените видове птици. Инициативата бе с цел  да събере информация за състоянието на птиците около нас. По този начин става ясно  какво се случва със средата, в която те живеят като същевременно се опитваме да подпомогнем опазването на природата. Всичко това се осъществява  на доброволни начала и се провежда всяка година. Наблюденията на птици в нашата страна се използват за оценяване състоянието на птиците не само в България, но и в цяла Европа. Участниците в Схемата за мониторинг на обикновените видове птици (МОВП) избират удобен за тях район, който имат възможност да посещават. Той представлява квадрат с площ километър на километър. Районът, в който ние изследваме птиците е в близост до с.Копривлен. Посещаваме го всяка година по два пъти и записваме броят и видовете на птиците, които се срещат в него.

„Ние броим врабчетата“ бе третото издание на кампанията в която също през май месец се включиха деца от ДГ „Джани Родари“ и Първо ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ .

Мисията на кампанията бе да се  оцени състоянието на трите най-често срещани видове врабчета – ДОМАШНО, ПОЛСКО И ИСПАНСКО.

Е тази кампания се осъществява  също  на доброволни начала . Тя се   осъществява  от 2017г.

Птиците са реален индикатор за случващото се около нас, а врабчетата, като градски птици, могат да бъдат показател за това какво се случва със средата, в която и ние живеем. Презастрояване, замърсяване на въздуха, липса на достатъчно зелени площи – това са само част от причините, поради които популацията на градските птици намалява.

Щъркелова Академия проведохме през септември  по- време на кулинарен фестивал в с. Баничан .За първи път беше организирана академия представяща факти за живота и миграцията на белия щъркел. Инициативата бе на читалище „Изгрев 1930“ в селото  и на БДЗП Гоце Делчев , а  през октомври активно участвахме в Европейските дни на птиците с емоционален поход с ученици до местността „Рибарниците“ .

Изказваме горещи благодарности на всички доброволци, които през годината са подавали сигнали за пострадали птици, замърсени местообитания и дейности увреждащи средата на птиците. Както и на всички, които ни помагаха  чрез преки действия: МОСВ, РИОСВ Благоевград, Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“, ИАГ, ДГС – Гоце Делчев, ДЛС „Дикчан“ – с. Сатовча, ДГС „Селище“ – гр. Сърница, ЛРС „Сокол“ – гр. Гоце Делчев, Риболовен клуб „Балканка“, Дивите животни, ЧЕЗ Електроразпределение – Гоце Делчев, Пещерен клуб „Прилеп“, Читалище „Изгрев 1930“,

Община Гоце Делчев, Община Хаджидимово както и на

кметовете и кметските наместници на с. Огняново, Копривлен, Баничан, Мосомище, Илинден, Балдево,  Гоце Делчев, Хаджидимово и др . заяви  още Димитър Попов  по повод  приключването на още една  дейна за  дружеството  година в името на пиците и природата в Гоцеделчавско.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене