Нови огнища на Африканска чума по свинете в Югозапада

Нови огнища на Африканска чума по свинете (АЧС) са установени в две териториални поделения на Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП), съобщиха от там, предава БТА.

Едното от тях е в Кюстендилска област, където това е първи регистриран случай на заболяването при диви свине, посочват от ЮЗДП. От остреляните през последните два ловни дни 13 диви свине в района на „Държавно горско стопанство (ДГС) Невестино“, две са дали положителен резултат за наличие на вируса на АЧС.

Едната дива свиня е отстреляна в землището на село Четирци, а другата – край село Страдалово, на границата с Република Северна Македония. При изследване на проба от отстреляно диво прасе над село Железница, в района на „ДГС – Симитли“, е потвърдено наличие на вируса на АЧС.

Прасето не е имало видими признаци на заболяването, посочват от ЮЗДП и допълват, че животното е загробено съгласно изискванията. Предстои издаване на заповед за инфектирана зона от директора на Българската агенция по безопасност на храните и заповед за ограничаване на дейностите в горските територии, попадащи в тази зона, се посочват в съобщението.

От ЮЗДП призовават жителите на съответните населени места и ловците да спазват стриктно мерките за биосигурност в превенцията и борбата с опасната зараза.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене