Самолети разпръскват ваксини срещу бяс на дивите хищници в Югозапада

Българска агенция по безопасност на храните започва орална ваксинация на дивите хищници срещу бяс в област Благоевград. Тя ще продължи 15 дни в зависимост от атмосферните условия. Примамки ще бъдат разпръснати и на територията на областите Перник и Кюстендил,. Няма да бъдат разпръсквани над населените места и водоемите.

Ваксиналните примамки са с формата на кубче и специфична миризма, която привлича хищниците. На един квадратен километър се изхвърлят по 25 примамки, които самолетите пускат от височина 150 метра. Ветеринарните лекари препоръчват да не бъдат пипани с незащитени ръце, защото при нарушена цялост на обвивката, ваксината може да бъде опасна за човешкото здраве. При контакт с примамките е добре да се извърши консултация с лекар. Ваксините не представляват опасност за здравето на останалите диви животни. Препоръчително е домашните животни да се държат затворени или на каишки, за да не приемат примамките, които са предназначени специално за дивите хищници.

Това е втората ваксинационна кампания на диви хищници срещу бяс за 2019 г. Тя е част от Програмата за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на заболяването бяс, която е разработена и се изпълнява от БАБХ от 2009 г. ЕК е заложила до 2020 г. болестта по дивите животни в Европа да бъде ликвидирана.

Напомняме, че болестта бяс е опасно вирусно заболяване, което засяга всички бозайници и човека, с фатален край. Дивите хищници са основен резервоар на болестта бяс у нас, като това са главно лисици и в по-малка степен чакали. Стратегията на България за превенция и изкореняване на заболяването включва орална ваксинация на лисици и ежегодна ваксинация на кучета.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене