Кървави сблъсъци в Киев

Киев

Кличко: Опасявам се от гражданска война

Президентът на Украйна Виктор Янукович обеща диалог

Президентът на Украйна Виктор Янукович обеща да създаде комисия с представители на опозицията за намиране на изход от политическата криза, съобщи опозиционният водач Виталий Кличко след среща късно снощи с държавния глава, предаде Франс прес, цитирани от vesti.bg. Президентът се ангажира да създаде в понеделник комисия, включваща представители на президентската администрация, на правителството и на опозицията, за да се намери изход от кризата, каза Кличко.

Той се срещна с Янукович след вчерашните ожесточени сблъсъци по улиците на Киев между протестиращите и полицията.

Опасявам се от възможността да избухне гражданска война, заяви по украинската обществена телевизия Кличко, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Всеки сценарий, дори най-лошият, трябва да бъде използван, за да не се допуснат кръвопролития, каза той.

Президентът на Янукович е изразил готовност да преговаря с опозицията, заяви на площад „Независимост“ в Киев и лидерът на парламентарната фракция на опозиционната партия „Отечество“ Арсений Яценюк.

Президентът ми се обади по телефона и ме увери, че властите са готови да преговарят, каза Яценюк, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Агенцията посочва, че Янукович е наредил да бъде създадена работна група начело със секретаря на Съвета за национална сигурност и отбрана Андрей Клюев.

Около хиляда радикално настроени протестиращи продължаваха в ранните часове на понеделник да се намират в центъра на украинската столица в непосредствена близост до сградата на Министерския съвет.

Масовите сблъсъци и нападения срещу силите на реда продължиха с часове. Безредиците избухнаха след края на 200-хилядния опозиционен митинг в неделя в Киев.

Според съобщението на пресслужбата на украинското МВР са ранени над 70 души. 49 служители от силите за сигурност са в болница.

Протестиращи хвърляха по милиционерите камъни и ги обстрелваха с фойерверки, запалиха четири служебни автобуса на Вътрешни войски и два камиона.

В неделя в други украински градове – Лвов и Иваново-Франковск – привърженици на опозицията са блокирали вътрешни войски, за да не излязат от частите си и са спрели автобус на проправителствени активисти, тръгнали за столицата.

Белият дом призова за незабавно прекратяване на ожесточените сблъсъци в Украйна между протестиращите и силите на реда и предупреди, че САЩ може да наложат на Киев санкции, предаде Франс прес.

Ние сме много разтревожени от насилието в неделя по улиците на Киев и призоваваме всички страни незабавно да намалят напрежението, заяви в декларация говорителката на Съвета за национална сигурност към Белия дом Кейтлин Хейдън.

„Засилването на напрежението в Украйна е пряка последица от отказа на правителството да признае законните искания на своите граждани.

Съединените щати продължават да обсъждат допълнителни мерки – включително санкции – в отговор на употребата на сила“, се посочва в декларацията.

„Настояваме украинското правителство да вземе мерки, с които да бъде отбелязан напредък в Украйна, включително да бъдат отменени антидемократичните закони, приети през последните дни, полицията за борба с безредици да се изтегли от центъра на Киев и да започне диалог с политическата опозиция“, гласи декларацията на Кейтлин Хейдън, цитирана от АФП.

Украйна разклати устоите на своята демокрация, като криминализира протестите, посочва говорителката на Съвета за национална сигурност към Белия дом, цитирана от Асошиейтед прес.

E79 News; Снимки: БГНЕС

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене