Над 400 самодейци огласиха Белица за празника

Със звуците на българския фолклор и с участието на над 400 изпълнители на народни песни и танци от България и Северна Македония беше озвучен град Белица в празничния 7 септември.

За трета поредна година под патронажа на кметът на общината Радослав Ревански се проведе третото издание на празника на община Белица „С любов и вяра в общите ценности“, който тази година бе посветен и на юбилейната 50 годишнина на града.

Участниците в дневната програма от България и Северна Македония, потопиха в историята на родните традиции около 4 хиляди жители и гости на общината , събрали се на централния площад. Двойният празник събра на едно място разнообразието на народните песни, танци, музика и обичаи пресъздадени от самодейците на 23 колектива и много индивидуални изпълнители.

Увеселението показа, че музиката и танците обединяват хората независимо от коя държава или към какъв етнос принадлежат, а горда Белица знае, че традицията е жива, тогава когато се предава от човек на човек. Знае, че е длъжна да предаде посланието си с любовта и вярата към идните поколения, такава каквато са я наследили от своите предци, които бяха заредени с не пресъхващ оптимизъм и патриотизъм с любов и вяра към родната земя.

Във вечерната програма известната мъжка фолклорна група „Огражденска четворка“ и фолклорен ансамбъл „Гайтан“ накараха присъстващите да заиграят дълги хора.

Празникът завърши с поп – фолк дивата Емилия и тържествена заря.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене