Поклон пред светлата им памет!

Поклон пред великата саможертва на студентите от Струмица! Поклон пред всички знайни и незнайни борци за българското име и за свободна и независима Македония.

58 години от зверското убийство на петимата сту­денти от Струмица, Вардар­ска Македония от страна на злогласната сърбо-македон­ска удба на 13 август 1961 г., само за това, че се чувства­ха и декларираха като бъл­гари по народност.

Георги Т. Костуранов, Ге­орги Т. Яръмов, Мирчо Хр. Пацев, д-р Борислав Вълев и Стефан к. Топчиев от Стру­мица, студенти в скопския университет, избити звер­ски през 1961 г. от удбовския режим на сръбските по­робители. Вина­та им била, че се чувствали бълга­ри, че са имали смелостта изявят високо и гордо българското си име и да настоя­ват за изгонване­то на сръбските асимилатори от Македония. Вели­ката им жертва не била нито първа нито последна. От 1944 г. насам в по­робена Македония са избити хиляди македонски бълга­ри, други десетки са гнили и гният в затворите и в концлагери­те. На „Не се гаси туй що не гасне!“. Напо­следък заради чистото си и свето българ­ско име в Щип бе осъдена на затвор и една прекрасна де­войка…

Целият материал четете в печатното издание на Топ Преса!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене