Няма африканска чума по свинете в Пиринско

Пораженията от африканската чума по свинете неминуемо ще доведат до покачване на цената на месото. Прогнозата е на Асоциацията на индустриалните свиневъди.

„Поскъпването се очаква не само заради състоянието с африканската чума в България, а и заради това по целия свят. В Китай, която е най-голямата страна производител на свинско месо в света, щетата е огромна. Цяла югоизточна Азия е пламнала от болестта. По целия свят епидемията върлува и нанася щети. Цените ще растат, докато успеят да се балансира търсенето и предлагането”, обясни Цветан Илиев в сутрешния блок на „Нова телевизия“.

Прогноза за поскъпването обаче не може да се направи, а ситуацията вероятно ще наложи и по-голям внос на свинско месо у нас. Вече е отчетено намаление на потреблението.

На територията на област Благоевград няма регистриран случай на опасното заболяване, уверяват от Областната дирекция по безопасност на храните. Въпреки това, вносът на свинско от Северна Македония и Сърбия бе спрян, а съвсем скоро и на местния пазар цените ще тръгнат нагоре.

Няколко индустриални ферми са засегнато от заболяването, като огнищата са в северна България. Силно заразно е и бързо се разпространява сред домашните и дивите свине, а ваксина все още няма. Експертите успокояват обаче, че за хората, консумирали заразено месо, няма никакъв риск.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене