И читалище „Възраждане – ФГ ,, Туфча’’ с .Баничан с първа награда от Рожен, уникалният Гергьовски обичай , печеното агне , красивите погачи и обичая ,, Кръщаване на млякото’’ взривиха жури и публика

С първа награда и престижна грамота се завърнаха от събора на Рожен и самодейците от Читалище „Възраждане , ФГ „Туфча“ от гоцеделчевското село Баничан .

Ръководител на групата е младият и находчив самодеец   Стойчо Петков  . Съставът на групата непрекъснато се обновява с млади и талантливи самодейци  които представят селото си  и община Гоце Делчев на всички събори .

Голямата награда и  най- вече  признанието на журито и публиката към тяхното творчество самодейците на Стойчо Петков  посветиха на наскоро отпразнуваната  75  годишнина от създаването на ФГ ,, Туфча ‘’ .

 

Самодейците от Баничан успяха да грабнат вниманието на  престижното  жури с печеното агне  и  уникалните погачи  които те сложиха на сцената като  най- вкусните атрибути  към представените от тях местни традиции и автентични фолклорни  изпълнения .

Журито и публиката на  събора , ще запомнят баничанската група  най- вече  и с   редкия и запазен  ритуал, а именно ,, Кръщаване на млякото’’.“ „Кръщаването на млякото „ е останало от предците на баничанските жители и  тези обичай се спазват и до ден днешен на големият  християнски празник Гергьовден , коментираха самодейците и техният ръководител Стойчо Петков.

За ритуала „Кръщаването на млякото“ се изпълнява и специална песен и всичко това  останало от векове и съхранено от младите самодейци  от ФГ „ Туфча „Баничан  , благодарение на ръководителя на групата Стойчо Петков който  е възродил и неуморно предава  този обичаи  останал в семейството му от неговият пра дядо Кольо кехая .

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене