Запомнящо се представяне на самодейците от с. Брезница на събора в Рожен /СНИМКИ/

Самодейците от село Брезница, обраха първите места от конкурсната програма на Роженския събор, провел се през изминалия уикенд.

Участниците от групата към НЧ “ Петко Рачев Славейков “ с.Брезница спечелиха много от престижните награди на събора:

В категорията Народни обичаи, обичаят „Бенчина нивяста“ спечели  1-во място. В категорията Певчески групи, 1-во място за Мъжката фолклорна група при читалището в селото.

В категорията Индивидуални изпълнители първо място взе Фатме Кальор, на второ място – Сале Кальор, Ава Грошар и Амиде Даракчи.

Ахмед Ходжов :15 годишната Фатме Кальор от Брезница, завладя величествената планина Родопа и журито , талантливите самодейци от селото й изправиха на крака публика и жури на Рожен

„На фона на неповторимите  гайдарски  изпълнения   на първа сцена на събора на Рожен  изведнъж засвириха медените  тамбури и едни магически гласове спряха движещите се хора, вдигна журито и седящата публика  на крака и величествената Родопа планина се преклони  пред силата и таланта на групата село Брезница. Сподели прекрасните си впечатление от събора на Рожен кмета на гоцеделчевското село Господинци, Ахмед Ходжов който също е самодеец, ръководител на фолклорна група и брилянтен  познавач на фолклорното изкуство в гоцеделчевския край.

“ Изненадана съм и за първи път срещам в една група , толкова талантливи хора“ съобщи от микрофона водещата на сцената и беше права, след Фатме на сцената се качиха няколко поколения талантливи изпълнители също от Брезница. Подборът  на таланти, изключителна подготовка, автентична визия бяха стракотни – поздравления Брезница, покорихте Родопа и ме направихте горд и щастлив, ще съм част от тази етнос, който вие достойно представихте на най- българския събор, в най – величествената планина, на най- красивата страна – България.

Той добави още,“Бях два дни част от фолклорната магия Рожен.

Колкото да четеш и чуваш за събора Рожен, само трябва да го видиш, за да го усетиш с всичките си сетива истински.

Стоиш, гледаш, наслаждаваш се и се зареждаш от силата на магнетичната планина и когато се питаш , само в тази ли планина се раждат толкова талантливи хора, гайдари, певци, танцьори си отговаряш  да,  и в Пиринското село Брезница се раждат много таланти, които ревностно пазят и изпълняват с любов  много песни от автентичния фолклор на района ни за бъдещите поколения.

Женска фолклорна група

Фатме Кальор

Сале Кальор

Ава Грошар

Амиде Даракчи

Зайде Боз

 

Бенчина невяста

На снимката Гюлферин Ходжа/ Фатме Къпо/ Нишиде Джамадан

Исмаил Иброш/Гюлферин Ходжа

 

 

МФ група

Ахмед Ходжов кмет на село Господинци

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене