Учители и ученици от турския град Бурса участници в проекта на Рахим Арнаудов „Различни но заедно“ останаха силно впечатлени от запазената в Рибново сватбарска традиция „Шарене на гелината“

Един незабравим ден на приятелство, сърдечност и толерантност преживяха миналият ден учениците и учителите с колеги и връстници от СУ  “Йордан Йовков“ в гърменското село Рибново, ОУ „Христо Ботев“ в село Долно Дряново и гостите от Гимназията по машиностроене от гр. Бурса –Турция които изпълняват съвместно изключително интересният проект със сдружение „Неврокоп“ представлявано от учителя Рахим Арнаудов.

Според програмата на проекта участниците в него миналият ден станаха свидетели на уникалното представяне на бит, традиции и култура в с. Рибново при което бе осъществена и изключително топла среща с ученици и учители от СУ „Иордан Йовков“ Рибново.

Участниците в проекта от турския град Бурса, останаха силно впечатлени от невероятните и много красиви запазени автентични носии и разбира се неповторимият местен автентичен фолклор.

С изключително голям интерес те наблюдаваха и запазената от векове стара сватбарска традиция „Шарене на гелината“ какъвто учениците и учителите от Бурса признаха, че виждат за първи път и за тях той се оказа изключително любопитен.

Гости и участници в проекта „Различни но заедно“ бяха посрещнати много радушно и с много внимание от директора на СУ “Йордан Йовков“, Манчо Джуркин и учители от школото, които бяха организирали всички мероприятия по проекта в Рибново. Проведени бяха и дискусии по основните теми на проекта.

„От първите минути спойката между ученици и учителите по проекта „Различни но заедно“ стана  факт, децата си допаднаха и си обещаха още срещи, а ние учителите още съвместни проекти и обмени на полезни практики“, сподели пред репортер на Топ Преса директора Джуркин.

От своя страна координатора и отговарящ за проекта, учителят Рахим Арнаудов представи и пред учителите и учениците от Рибново целите на проекта и  изказа изключително задоволство от успешният старт и изпълнение в двете български училища – Долно Дряново и Рибново.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене