Гавра с хората по граничните пунктове

Три дни – от петък до неде­ля, на граничен пункт Кулата е същински ад. Извиваха се колони с дължина от 3 до 6 км. Чакаше се с часове. В го­рещините колите прегряха, хората се изнервиха, пищяха деца. Ужас бе и за шофьор­ите на ТИР-ове, които бяха отбити да изчакват, за да преминат при намаляване на трафика по нощите.

Подобна бе картината и на пункт Маказа не само този, а и в последните три уикен­да през юни. На пунктовете Илинден при Гоце Делчев, Златоград и Капитан Пет­ко войвода при Свиленград също имаше колони, но се минаваше по-бързо.

Във фейсбук плъзна конспиративната теория, че затрудненията по границите са предизвикани умишлено, за да насочат туристите към българското, а не към гръц­кото море.

Откъм Калотина още от пе­тък започнаха да пристигат коли с турски гастарбайте­ри, пътуващи от Западна Ев­ропа към родината си. Тапи се образуваха и там, и на пунктовете Капитан Андрее­во, Лесово и Малко Търново. Тежката ситуация допълни­телно се натягаше от пъту­ващи по системата “за един ден” на плаж в Гърция или на пазар до Одрин.

Автомобилите на изходите към Гърция бяха предимно български и румънски, как­то и миналото лято. Гранич­ни полицаи и висши шефове от МВР и тогава, и сега про­дължиха да се оправдават с обяснението “много хора пътуват”.

“Няма кой да ти даде ин­формация какво става, по­вреда ли има, защо се виси часове и докога. И ние и други хора ходихме пеша за вода и до тоалетната до близките бензиностанции, но и там не знаеха”, оплака се млад шофьор на автомо­бил със софийски номера, с когото пътуваха съпругата му и нейните родители.

Всички трасета на Кулата са отворени и работят, но толкова е капацитетът на пункта, обяви главен коми­сар Светлан Кичиков, който дойде да инспектира подчи­нените си в неделя – чак на третия ден от задръстване­то. Той завари колона от 3 километра. Кичиков обясни, че голямото чакане ставало заради родители, които не спазвали закона. Когато пъ­тували без другия родител, не носели ксерокопие на но­тариалната декларация за съгласие детето да из­лезе извън границата. Налагало се да се спи­ра колоната, докато се направи такова копие.

“Реално те създават напрежение, защото ако спазваме прави­лата, то трябва да вър­нем обратно родителя и колата, да си правят сами копие. Но колеги­те им влизат в положе­ние и губят време да им снимат сами нота­риалната декларация. И забележете – това е за сметка на нашия бюджет. Само в съботния ден служи­телите ни са издали 486 та­кива копия”, обяви той.

Към 16 ч вчера задръства­ният бяха на входа за леки автомобили откъм Сърбия на пункт Калотина, както и на вход откъм Гърция на Ку­лата и Маказа, съобщиха от МВР.

В същия час на бълга­ро-турската граница, на Ка­питан Андрее­во опашките бяха от товар­ни автомобили на изход, а на пункт Лесово, също на ками­они, но на вход.

На Дунав мост 2 при Ви­дин се обра­зуваха колони от ТИР-ове, а на Дунав мост при Русе и на сухоземните пунктове с Ру­мъния трафи­кът бе интен­зивен за леки автомобили, влизащи у нас.

ГЛАВЕН КОМИ­САР СВЕТЛАН КИЧИКОВ, ШЕФ НА “ГРАНИЧНА ПОЛИЦИЯ”: ТРАФИКЪТ НА КОЛИ НАРАСНА С 25%

“Трафикът на леки авто­мобили през Кулата спрямо същия период на миналата година се е увеличил с 25%. Трасетата, на което се обра­ботват колите са четири и, на всяко гише обработката на документи отнема около 30 секунди до 1 минута. Само за едно денонощие през Ку­лата се преминали 10 000 автомобила”, съобщи вчера главен комисар Светлан Ки­чиков. Той допълни, че се ра­боти на облекчен режим при обработка на документите на граждани от страни от ЕС.

Капацитетът на пункта Ку­лата също е проблем. Той е проектиран преди повече от половин век с мост, който има четири платна между България и Гърция. Така че, колкото и гишета да има, мостът действа като фуния и предизвиква задръства­ния.

От години се говори, че ще се строи още един мост, но това досега не се случва.

Самите граничари се оп­лакват, че хем трябва да пускат по-бързо колите, хем носят отговорност, ако бъде изведено незаконно някое дете, или пуснат през грани­цата нелегален мигрант или, недай Боже, – терорист.

ГАСТАРБАЙТЕРИТЕ ТРЪГНАХА

Сутринта в неделя на гра­ничния пункт в Малко Тър­ново към Турция е било спо­койно, но още по обед са се образували километрични опашки. Чака се час, а вече около 14 часа следобед, престоят, докато се обрабо­тят документите, клони към час и половина, казаха слу­жители на пункта.

Причината за огромното задръстване не е толкова в липсата на нотариално заверено пълномощно ако единият родител пътува с дете, без другия. Причината е най- вече, че трафикът е скочил десет пъти и този ог­ромен удар трудно се поема от съответния ГКПП, дове­риха служителите. Освен че нашенци пътуват към тур­ското море или на станалия вече традиционен пазар за перилни препарати и омеко­тители в южната ни съсед­ка, в момента се прибират и гастарбайтерите. Точно сега е времето, в което те си пъ­туват към дома, в Турция, от Германия. Затова потокът е толкова голям. В петък ве­чер те тръгват от Германия и точно в момента влизат към родината си. Това е всяка година, те и гастарбайтерите вече не протестират, защото си знаят, коментираха мит­ничари.

На ГКПП Лесово чакането в ранния следобед също е факт, казаха и от там. Около 14 часа опашката е била по­ловин-един километър. Ча­кането е около половин час, защото лентите са повече и обработката става по-бързо, отколкото в Малко Търново.

Пълномощно от другия родител, ако само единият пътува с детето, задължи­телно се търси на граница­та. Ако пуснеш да премине някой без такъв документ с малчугана, риташ си трудо­вата книжка. Но това е ясно от много време насам и за пътуващите и го спазват, разказаха още служители на двата пункта.

КАКВО КАЗАХА ПОТЪРПЕВШИТЕ

От петък до вчера приве­чер стотици граждани звъ­няха в редакцията да излеят гнева си за съсипания им уикенд на граничните пун­ктове “Кулата” и Маказа.

Те категорично не приема­ха обясненията и оправда­нията на шефа на гранична полиция и другите МВР-на­чалници километричните опашки и убийственото ча­кане по четири-пет часа на границата. Питаха от небето ли падат полицейските ше­фове, за да приказват, че в тия дни трафикът бил увели­чен.

Това се повтаря всеки се­зон и е доста цинично поли­цейските шефове да обви­няват хората за опашките вместо да видят нескопоса­ната си организация на рабо­тата на граничните постове – бяха категорични хората. Според тях оправданието с декларациите за децата е поредното прехвърляне на вината върху гражданите заради безпомощността на гранична поли­ция да управля­ва трафика.

Защо-питаха хората, не отде­ляха встрани на паркинга онези, на които трябва да се копират декларациите, а не да ги дър­жат на трасето и цялата колона да чака? Много от обадилите се бяха категорич­ни, че гранични­те пунктове не работят с пъл­ния си капацитет въпреки увеличения трафик.

Те предлагаха също така колите с малки деца поне на 300 метра преди границата да бъдат насочвани в една колона, пътните полицаи, вместо да размахват без­целно палки, да обясняват на хората какво става и най-вече питаха ще има ли накрая на магис­трала “Струма” нормална пътна обстановка, а не каша от автомо­били, хора, дупки, мръсотия и бит­пазар.

КОЛОНА ОТ 1 КИЛОМЕТЪР НА КАЛОТИНА МИНА­ВА ЗА НОРМАЛНА

Колона с дъл­жина от около 1 км в 5 платна се беше образувала на пункт Калоти­на преди влизане в България. За излизане няма­ше опашка. Това видя вчера около 14 ч наш екип на българо-сръбска­та граница.

Основният тра­фик бе от леки автомобили с турска и българ­ска регистрация, сръбските коли бяха доста по-малко. Имаше голямо ко­личество български автобу­си, както от редовни линии до цяла Европа, с които пъ­туват гурбетчии, така и с ор­ганизирани екскурзии, които се прибират в неделния ден.

“Един километър тук е нищо. Ела, комши, някоя не­деля към края на юли, може да е 7-8 км. Пък и сега не е толкова горещо”, каза на български любезно сръбски граничар. Според него коло­ната върви нормално, отво­рени са всички гишета, няма забавяне при обработката нито на леките коли и авто­бусите, нито на камионите.

От средата на миналата седмица на българска те­ритория между Драгоман и Калотина има стеснение за­ради строежа на новата ма­гистрала “Европа”. Камиони и коли минават през чакъл и павета, ограничението е 60 км/ч, шофьорите карат вни­мателно, защото има много табели и ограждения.

СТ. КОМИСАР ИВАЙЛО ИВАНОВ: ЗА ПО-МАЛКО ОТ 24 ЧАСА СА МИНАЛИ 6500 АВТОМОБИЛА

“В последните дни има­ше голямо натоварване, но само на Кулата. Съседните пунктове бяха абсолютно празни”, обяви в ефира на БНР главният секретар на МВР ст. комисар Ивайло Иванов. Той допълни, че само в петък за по-малко от 24 часа са преминали над 6500 автомобили и обобщи наблюденията на шефа на Гранична полиция Светлан Кичиков, че автомобилите се обработват за време под минута.

“Когато се носи деклара­ция за непридружено дете, трябва да има и копие. Вче­ра (събота) колегите са на­правили над 500 копия. Тази декла­рация трябва да ос­тане и при нас. На сайта на “Гранична полиция” има мно­го точни указания и разяснения какви документи трябва да се носят от граж­даните”, обясни подробно Иванов за причинете дове­ли до задръстване­то на ГКПП Кулата.

Той категорично отхвърли конспи­ративните теории за умишлено съз­дадените задръствания по границата с цел туристите да бъдат върнати на българ­ското Черноморие и да спа­сят сезона.

Светлана Василева

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене