Ангел Джамбазки: За пореден път ЕС пренебрегна собствените си правила и задушава всеки опит за опозиция и различно мнение

Пакетът за ръководните постове в ЕС е поредният пример за лицемерие. Държавите от Централна и Източна Европа бяха пренебрегнати отново. За пореден път Европейският съюз пренебрегна собствените си правила и задушава всеки опит за опозиция и различно мнение.

Това каза евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки на заседание на Европейския съвет.

Ето и цялото изказване:

Уважаеми г-н Туск,

Уважаеми г-н Шевчович,

Моята критика е към Вас. Пакетът, който предлагате, е резултат не на политика, а на нечистоплътен, непочтен пазарлък и сделка без принципи и без открити лица. Вие, уважаеми, излъгахте своите избиратели, издигнахте водещи кандидати, които после не подкрепихте. Нарушихте собствените си правила. Това не е демокрация, уважаеми, това е подмяна. Във Вашата сделка липсват Централна и Източна Европа и това също е позорно.

Искам сега да се обърна и към Вас, колеги. Всички Вие сте против тази сделка, но всички вчера гласувахте за нея. Кого лъжете в случая – себе си или своите избиратели? Когато не Ви харесва сделката, правите нещо много просто – издигате си г-н Вебер (съпредседател на комисията) и си гласувате за него или г-н Тимерманс и си гласувате за него. Но Вие не го правите. Вие тук сте против, но иначе гласувате за сделката. Това е подмяна и това е позор. Още нещо – Вие всички говорите за правила, но нито един не спази времето. Говорите за права на жените, но когато една дама в залата изрази мнение, което не Ви харесва, Вие ѝ пречите да говори. Къде тук е истината? Може да не сте съгласни с това мнение, но поне го уважавайте. Затова преди малко говорихте за демокрация, а вчера се обединихте цялата дъга – от крайно леви, до християндемократи, и попречихте да бъдат демократично избрани заместник-председатели от ЕКР и „Идентичност и демокрация“.

Това ли е демокрацията? Не, не е. Когато не Ви се харесва нечие мнение, Вие не го приемате или го заглушавате.

И последно нещо – „Одата на радостта“ е прекрасно класическо изпълнение, но аз имам свой химн – българският „Мила Родино“, и ставам само на него. Благодаря за вниманието.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене