Света Неделя събира миряни от Симитлийско тази събота и неделя

Празникът по църковния календар на Св. Неделя, който е всяка година на 7-ми юли, събира миряни в симитлийско тази събота и неделя.

Храмов празник ще оживи селата Докатичево и Ракитна.

Празникът в Ракитна е в събота по обяд при параклиса Св. Неделя в Црънгалова махала, а в неделя е курбанът за здраве при църквата в село Докатичево.

Неделя или Кириакия е една от най-тачените от българите светица и великомъченица. Църквата отбелязва на 7-ми юли и Неделя на всички български светии. Отдава се почит към всички исторически личности, живели по българските земи, които са канонизирани за светци.

По традиция, на празника Св. неделя в планинското село Ракитна, в подножието на Пирин всички празнуват. В Цръгналова махала има параклис, наречен на Света Великомъченица Неделя.

Стара църква, наречена на Света Неделя, има в почти обезлюденото село Докатичево в полите на Малешевската планина. Божият храм е граден преди десетилетия от местните в селото, което било едно от най-многолюдните в Симитлийско.

Старата църква е построена в средата на XIX век в Църкварска махала. В архитектурно отношение представлява голяма каменна трикорабна псевдобазилика с по-късен нартекс и камбанария на запад. Рисуваният иконостас има резба по царските двери и венчилката. Иконостасите са от 1866 година – дело на неизвестен добър автор.

Художествена стойност имат и четирите ковани свещника.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене