ГЕРБ пак иска оставката на Владимиров, той предлага по-високи заплати за съветниците

Владимиров-Чимев

Оставката на председателя на Общински съвет-Дупница Владимир Владимиров предстои да бъде разгледана на предстоящата в петък редовна сесия на местния парламент. Вносители на докладната са съветниците от ГЕРБ, които настояват за предсрочното прекратяване на правомощията на Владимиров още преди евровота, провел се на 25-и май. Повод за искането им стана видео на Нова телевизия, заснето със скита камера, на което са заснети шефове дават наставления за „правилно” гласуване на сутрешен инструктаж в мините. Сънения за контролиран вот в Бобов дол се появяват от години около всички избори, но остават недоказани.
От текста на докладната става ясно, че групата на ГЕРБ е променила мотивите си за исканата оставка на Владимиров, като този път се сочи: „От момента на избора до настоящия момент считаме, че Владимир Владимиров системно не изпълнява задълженията си на председател на ОбС Дупница, като неизпълнението продължава повече от 3 месеца”.
Другите мотиви са непознаване на правилника за работа на ОбС и „изключително странното работно време от 11.30 часа до 13.30 часа и другите два часа в удобно за председателя време, без понеделник”.
„Въпреки, че работното време е изцяло съобразно възможностите и желанията на председателя, същият нееднократно не ги спазва“, е записано още в докладната, внесена за разглеждане от ГЕРБ-съветниците. Те са категорични, че прекратяване правомощията на Владимиров е „единственият начин да съхраним авторитета на ОбС -Дупница и община Дупница“.
Припомняме, че още на миналото заседание на местния парламент съветниците от ГЕРБ опитаха да прокарат докладната за оставката на Владимиров. Тогава предложението бе включено като допълнителна точка в дневния ред и с гласовете на БСП, Лидер и Обединения демократичен блок бе блокирана и не влезе за разглеждане на сесиятa.
Дебатът и гласуването в петък не могат да бъдат избегнати, но предвид настроенията в местния парламент и разпделението на силите, искането на ГЕРБ най-вероятно няма да мине. Противниците на остраняването на Владимиров до момента защитават оставането му основно с мотивите, че само месеци след началото на мандата той бе избран за зам.-председател на подалия оставка ОбС-шеф Ивайло Константинов, именно по предложение на ГЕРБ. Другият мотив да не подкрепят оставката му е, че Владимиров ще бъде на поста само шест месеца, които почти изтекоха.
Както вече сме писали, след оставката на Константинов ОбС прие ротационен принцип според когото председател ще се избира на всеки шест месеца.

В петък предстои да се разгледа и докладна от Владимиров, който предлага значително повишаване на заплатилите на съветниците-450 лв. от 1 юли.

Той се позовава на ЗМСМА, според който се определя размер на възнаграждението на общинския съветник в общини с население до 100 000 души, за един месец да не може да надвишава 70% от брутната заплата на общинската администрация.
Досега заплатата на съветниците бе 116 лв., а изплащането й върви с няколко месеца назад, срещу което най-непримирим е съветникът от БСП Георги Пехливански.

www.dennews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене